Julkaistu: 11.08.2014

Estella ja Sofia hypnoosissa

Kuva: Mitro Härkönen
Noora Dadu ja Joanna Haartti vielä kerran perimmäisten kysymysten äärellä.

Helteisessä elokuussa kannattaa mennä Teatteri Takomoon viilentymään ja nauttimaan Joanna Haartin ja Noora Dadun tyylikkäästä esityksestä. Estella ja Sofia hypnoosissa on kolmas ja viimeinen osa niin sanotusta ystävyystrilogiasta. Edellinen osa, Estella ja Sofia kanalassa, tutkaili osuvasti muun muassa taiteilijuutta. Nyt ollaan ystävyyden ja oman tien etsimisen ytimessä.

Luostarin puutarhassa

Haartti ja Dadu ovat kehitelleet varsin kiinnostavan metodin, jossa vaikeaselkoisenakin pidettyä kirjallisuutta tai kirjallisuussitaatteja yhdistellään luovasti, oivaltavasti ja hauskasti kaksikon kirjoittamiin repliikkeihin. Nyt osansa saavat Rudolf Steiner ja etenkin Herman Hessen rakastettu romaani Narkissos ja Kultasuu.

Esitys alkaa rennon komediallisesti sisäpihalta. Sieltä edetään kauniiksi rakennetun teatteritilan mystiseen tunnelmaan ja hypnoosin pyörteisiin, joka vie aina keskiajan luostareihin asti. Kaksikko eläytyy kahteen tarinaan; toisessa ollaan munkkiluostarissa, toisessa nunnaluostarissa. Dadun esittämä vakaa ja oppinut munkki jäyhine äänenpainoineen on varsin mainio.

Haartti on veikeä energisenä ja varsamaisesti hyppelevänä Veli Sofomoksena, josta tulee Velikulta (Kultasuu). Nunnaluostarin puolella pulputtaa kaunis suihkulähde. Hahmoja vaihdellaan lennossa varsin taitavasti.

Sekä Dadu että Haartti ovat taitavia, ilmeikkäitä näyttelijöitä, joiden kontaktia ja työskentelyä on ilo seurata.

Omaa tietään etsimässä

Dialogi käy kummassakin luostarissa verevästi peruskysymysten äärellä: Mitä on viisaus ja tieto, mitä ystävyys ja rakkaus? Löytyykö kauneuden rakastaminen luostarin muurien sisä- vai ulkopuolelta? Haartin rooli tekee päätöksen lähteä etsimään onneaan maailmasta, kuten Hessen romaanissakin. 

Erityisen hauska, tyylikäs ja kunnianhimoisesti tehty on video(elokuva), joka on toteutettu vanhan mykkäsuomifilmin tapaan. Ohjauksesta vastaa kaksikon lisäksi Anna Antsalo. Mustavalkoisessa rainassa seurataan Velikullan seikkailuja maailmalla.  Etenkin Dadun roolien kirjo on päätä huimaava. Kekseliäisyys ja leikkisyys ovat aivan omaa luokkaansa.

Romanttista ulottuvuutta korostaa Puccinin iki-ihana oopperamusiikki. Vaikka video haukkaa esityksestä pituudellaan melkoisen osan, se on silti esityksen helmi, ehkä jopa klassikoksi päätyvä.

Videossa, kuten koko esityksessä, on tällä kertaa mukana aimo annos erotiikkaa. Sukupuolirooleilla härnätään ja leikitään varsin hauskasti. Videon rakastelukohtaukset, joissa Velikulta jakaa naisille nautintoja, on kuvattu oivaltavalla huumorilla. Roolileikit antavat mahdollisuuden monenlaisiin tulkintoihin, aina naisten väliseen intohimoon asti.

Ystävyyden voima

Dramaattinen loppuratkaisu tulee hyvin yllättäen. Komediallinen pohjavire muuttuu kertaheitolla, mutta ehkä trilogia on hyvä päättää peruskysymysten äärellä. Läpi elämän kantava ystävyys on suuri lahja, mutta lopulta siitäkin on luovuttava. Se panee terveellisesti miettimään.

Vaikka Estella ja Sofia nyt poistuvatkin näyttämöllä, niin toivottavasti saamme vielä joskus nauttia näiden taitavien näyttelijöiden yhteistyöstä.

Tiedot

Estella ja Sofia hypnoosissa

Teatteri Takomossa

Käsikirjoitus ja dramatisointi: Noora Dadu ja Joanna Haartti

Ohjaus: Joanna Haartti, Noora Dadu ja Minna Harjuniemi

Lavastus: Anna Antsalo ja Sanna Halme

Valosuunnittelu: Sanna Halme ja Anna Antsalo

Ääni- ja pukusuunnittelu: Työryhmä

Videon ohjaus: Anna Antsalo, Noora Dadu ja Joanna Haartti

Kuvaus: Anna Antsalo

Editointi: Noora Dadu ja Anna Antsalo

Esityskuvat: Mitro Härkönen

Tuotanto: Noora Dadu, Joanna Haartti ja Teatteri Takomo

Esityksiä vielä 13.8., 14.8, 15.8 ja 16.8.2014 klo 19.00