Julkaistu: 07.05.2015

Love Is Strange

Rakkaus, ikääntyminen, seksi ja parisuhde puhuttavat upeaa indie-helmeä.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kuukauden elokuva -sarjassa on jälleen tarjolla harvinaista herkkua, kun Ira Sachsin ohjaama Love Is Strange nähdään kuudessa esityksessä elokuvateatteri Orionissa.

Ben (John Lithgow) ja George (Alfred Molina) ovat eläneet yhdessä 40 vuotta. Reilusti keski-ikäinen taiteilija-musiikinopettaja-pariskunta päättää juhlan kunniaksi rekisteröidä suhteensa ystävien ja sukulaisten riemuksi.

Georgen työnantaja – katolinen kirkko – on toista mieltä. Homoliittoa vastustavat vanhoilliset antavat pitkäaikaiselle opettajalle kenkää, mikä saattaa miesparin taloudellisen katastrofin partaalle. Rahat eivät riitä asuntolainan maksamiseen, ja he jäävät yllättäen kodittomiksi.

Ystävien nurkista löytyy kyllä väliaikaismajoitusta, mutta samaan paikkaan miehet eivät mahdu millään. Sopeutuminen muiden elämäntapaan ja rytmiin tuottaa sekin vaikeuksia keskinäisestä ikävästä puhumattakaan.        

Rakkaus on kumma juttu

Rakkaus on kumma juttu, toteaa elokuva nimessään. Ira Sachsin hauska, viisas ja surullinen draama kohdistaa kummastuksensa nimenomaan pitkään suhteeseen lyhyiden romanssien sijaan. Usein sanotaan, että vain laadulla on väliä, ei määrällä. Kun rakkauden erityislaatu yhtyy vuosikymmenten ketjuun, voidaan jo puhua poikkeuksellisesta onnesta.

Benin ja Georgen rakkaus elää ja hengittää heidän olemassaolonsa jokaisessa jaetussa solussa. Mistään symbioosista ei kuitenkaan ole kyse, sillä pakon edessä yksilö sopeutuu tilanteeseen kuin tilanteeseen. Juuri tämä oivallus tekee elokuvasta – ja elämästä – surumielisen.

Love Is Strange on älykäs New York -elokuva, jonka henkilöt voisivat hyvin sopia vaikkapa Woody Allenin tarinoihin. Mistään Allen-pastissista ei silti ole kysymys, sen Sachs tekee hyvin selväksi. Tuttuus kumpuaa pikemminkin yksittäisistä humoristisista tuokioista kuin urbaanin draaman vahvasta, kouraisevasta kokonaisuudesta. 

Ira Sachs on ollut hyvin onnekas saadessaan tulkeikseen John Lithgowin ja Alfred Molinan kaltaiset veteraanit. Heistä löytyy verratonta taituruutta niin lennokkaaseen vuoropuheluun kuin ekspressiiviseen hiljaisuuteen.

Vaistonvarainen ymmärrys, joka miesten katseista ja eleistä välittyy, pohjaa vuosikymmenien kokemukseen näyttelijäntyöstä ja eletystä elämästä. Heidän seuraansa kaipaa samaan tapaan kuin vanhoja ystäviä, joita kohtaan meissä lepattaa lempeä ikävä.  

Elokuva esitetään alkuperäiskielellä (englanti) ilman tekstitystä.

 

Tiedot

Love Is Strange 

USA 2014

ENSI-ILTA 9.5.2015

OHJAUS Ira Sachs

KÄSIKIRJOITUS Sachs, Mauricio Zacharias

KUVAUS Christos Voudouris

LEIKKAUS Affonso Goncalves, Michael Taylor

PÄÄOSISSA Alfred Molina, John Lithgow, Marisa Tomei, Darren Burrows, Charlie Tahan, Cheyenne Jackson, Manny Perez

KESTO 94 min