Julkaistu: 07.05.2015

Kaivonkatsoja

Kuva © Universal Pictures
Russell Crowe ohjaa ja tähdittää ennalta arvattavaa, moraalista melodraamaa.

Gallipolin taistelun alkamisesta tulee kuluvana vuonna vierähtäneeksi sata vuotta. Ensimmäiseen maailmansotaan kuulunut Ison-Britannian ja Osmanien valtakunnan välinen yhteenotto osoittautui painajaismaiseksi etenkin brittijoukkojen kannalta.

Tappiot koskettivat raskaasti myös kansainyhteisön riveissä marssineita australialaisia ja uusiseelantilaisia, jotka ovat käsitelleet sodan kauhuja useissa elokuvissa. Niistä kuuluisin lienee Peter Weirin Gallipoli (1981), jonka yhdessä pääosassa nähtiin nuori Mel Gibson.

Kaivonkatsoja (The Water Diviner, 2014) on Uudessa-Seelannissa syntyneen Russell Crowen tunteikas kuvaus lapsensa sodan melskeisiin kadottaneen miehen matkasta Gallipoliin. Ensi kertaa myös ohjaajan tehtävät omaksuneen Crowen esittämä Joshua Connor haluaa löytää kaatuneiksi otaksutut poikansa ja viedä heidän ruumiinsa kotiin.        

Joshua matkustaa Konstantinopoliin ja majoittuu viehkon Ayshen (Olga Kurylenko) hotelliin. Mies on etsijä monessa eri merkityksessä: Joshualla on nimittäin harvinainen kyky löytää vettä.

Sodan läsnäolo

Kaivonkatsoja ei ole varsinaisesti sotaelokuva, mutta kokonaan kyseistä epiteettiä ei pidä unohtaa. Sota on edelleen tuoreesti läsnä yhtä lailla maassa kuin ihmisissä. Kipu ja kauhu vyöryvät esiin karheista takaumista, joiden rinnalla tarinan nykyhetki näyttäytyy lyyrisen silotellulta. Kyse on ikivanhasta kikasta, joka toimii edelleen. Värien ja valöörien vaihteluilla on valtava jos kohta kliseinen, melodramaattinen voima.  

Vesi – elämän lähde, puhdistaja, vanhin voitehista – palvelee Joshuaa yhtä lailla perheeseen kuin ympäröivään maailmaan yhdistävänä symbolina. Näin väkevän teeman viljelemisessä on omat sudenkuoppansa, joilta Crowe ei kokonaan välty. Suurin osa menee silti melodraaman ja Joshuan henkilöhahmon luontevuuden piikkiin.              

Emotionaalisesti Kaivonkatsoja on tietenkin ennalta arvattava ja siksi taitava heruttamaan yleisön kyyneleitä. Elokuvana Crowen luomus on eeppinen melodraama, eleginen postikortti historiasta, jossa kauniit ihmiset kokevat suuria tunteita eksoottisissa puitteissa. 

Kaivonkatsoja on perinteisesti toteutettu vanhanaikainen tarina, joka on vahvimmillaan Joshuan juurevan olemuksen äärellä ja heikoimmillaan huteran lemmenjuonen kanssa. Hieman samaan tapaan kuin Liam Neesonissa myös Russell Crowessa on riittävästi runkoa kantamaan kokonaista leffaa omilla harteillaan.

Crowen ja Bond-tyttönä tunnetuksi tulleen Olga Kurylenkon kemiat eivät sen sijaan kohtaa. Kurylenkon kaunis Ayshe jää ohueksi hahmoksi, jolle ei käsikirjoituksesta ole löytynyt mielekästä paikkaa saati merkitystä.    

Tiedot

Kaivonkatsoja

The Water Diviner 

ENSI-ILTA 8.5.2015

Australia, Turkki, Yhdysvallat 2013

OHJAUS Russell Crowe

KÄSIKIRJOITUS Andrew Knight, Andrew Anastasios

KUVAUS Andrew Lesnie

LEIKKAUS Matt Villa

MUSIIKKI David Hirschfelder

PÄÄOSISSA Russell Crowe, Olga Kurylenko, Yilmaz Erdogan, Cem Yilmaz, Jai Courtney, Ryan Corr, Ben O’Toole, James Fraser, Steve Bastoni, Dylan Georgiades, Isabel Lucas, Salih Kalyon, Megan Gale, Jacqueline McKenzie

KESTO 112 min