Julkaistu: 01.04.2015

Veli Granö: Persona

Veli Granö: Hänen mielensä on tutkimaton (Loa), 2014
Veli Granön valokuvat ovat murrettuja kaksoismuotokuvia.

Veli Granö (s. 1960) on tehnyt laajan uran valokuvan ja kuvataiteen parissa. Hän on myös dokumentoinut ja kuvannut pitkään suomalaisia ITE-taiteilijoita sekä heidän teoksiaan ja maailmojaan.

Granön uusi näyttely Persona Valokuvagalleria Hippolyten tilassa koostuu 18 teoksesta. Mustavalkoiset valokuvat ovat joko itsenäisiä teoksia tai muodostavat teospareja ja -sarjoja. Useimmissa valokuvissa on kaksi kuvaa samasta henkilöstä ja kuvien välille repeää musta railo, tai kuvaan liitetty toinen kuva henkilöstä on rajattu vahvalla mustalla viivalla.

Teosten yleisilme on synkkä. Ihmiset ovat enimmäkseen vakavia, ja musta railo valtaa joissain kuvissa kaksoismuotokuvan henkilön tilan kokonaan. Näin kuvassa on ihminen ja musta möykky. Raskauden tunne on käsin kosketeltava.

Muutamissa kuvissa esiintyy lapsi tai nuori ihminen. Näissä kuvissa elämän alku näyttää äärimmäisen herkältä ja vahingoittuvalta, suurta suojelua ja syliä tarvitsevalta. Kuvia katsoessa ei voi kuin ajatella, näinkö hauras on elämä? Näin herkkä ihmisen tie?

Granö on luonut kuvat yhdistelemällä ja leikkelemällä sekä käsittelemällä negatiivia. Menetelmän rujous tuntuu välillä hieman kömpelöltä, mutta sen tarkoitus lienee kulkea käsi kädessä kuvien synkähkön pohjavireen kanssa. Muutamissa teoksissa esteettinen kauneus lyö läpi, mikä on tervetullutta kokonaisuutta ajatellen.

Granön teokset tuntuvat hyvin henkilökohtaisilta. Kuvissa esiintyykin Granö itse ja hänen tuntemiaan henkilöitä. Näyttelyn jälkeen herää kysymys: miksi? Kenties se on sama kysymys, jota kuvien henkilötkin kysyvät.

Tiedot

VELI GRANÖ

Persona

27.3.–19.4.2015
Valokuvagalleria Hippolyte
ti–pe 12–17, la–su 12–16
Yrjönkatu 8-10, sisäpiha
ilmainen sisäänpääsy