Julkaistu: 08.04.2015

Sebastian Lindberg: Orogenesis

Sebastian Lindberg, Funeral Pyre (2014)
Sebastian Lindberg maalaa eriskummallisia maalauksia.

Helsingin Taiteilijaseuran Galleria Katariinan Studiossa on pieni mutta intensiivinen kokonaisuus Sebastian Lindbergin (s. 1978) maalauksia.

Lindbergin teoksissa yhdistyvät kirkkaat värit, uskonnollinen mytologia, arkkitehtuuri ja vesi. Hänen maalauksiaan on aika vaikea sijoittaa mihinkään kategoriaan, niin omaleimaisia ne ovat, vaikka vaikutteet muun muassa puupiirrostekniikasta ja japanilaisesta taidehistoriasta ovat voimakkaasti läsnä.

Utopia vai dystopia?

Lindbergin teokset tuntuvat olevan jossain tämän maailman tuolla puolen, ideoiden ja ajatusten maailmassa. Hän puhuukin utopiasta ja dystopiasta, tulevaisuuden joko ihanteellisesta tai karmaisevasta yhteiskunnasta. Lindbergin maalauksissaan kuvaamat rakennukset – atsteekien pyramidit, kirkot ja temppelit – ovat kaikki uskontojen ja palvontamenojen paikkoja.

Nämä rakennukset leijuvat irrallaan maan kamarasta tai uhkaavat upota kuohuvaan mereen. Suuret voimat tuntuvat myllertävän Lindbergin fantasiamaailmoissa. Toisaalta ylväs ihmisen muovaama arkkitehtuuri, toisaalta luonnon kaoottinen pyörre.

Lindbergin maalausten omintakeinen tekstuuri syntyy akryylimaaleilla, joita hän käyttää paksuna kerroksena. Sen päälle hän maalaa öljyväreillä. Tämä yhdistettynä kirkkaisiin ja eriskummallisiin väriyhdistelmiin luo erikoisen, keinotekoisen tuntuisen maailman.

Lindberg tuntuu alleviivaavan teostensa tehtyä luonnetta. Se mitä näen, ei ole todellista. Samalla kenties kyseenalaistetaan ihmiskunnan ja uskontojen lujina perustuksina pitämät totuudet. Kaikki tulee kerran häviämään.

Tiedot

SEBASTIAN LINDBERG

Orogenesis

Galleria Katariina, studio
1.–19.4.2015
Kalevankatu 16
ti-pe 11–17, la-su 12–16
vapaa pääsy

Samaan aikaan: Sini-Meri Hedbergin maalauksia.