Julkaistu: 01.04.2015

Sattumia

KOM-teatterin komediassa absurdien sattumien summasta syntyy tunnistettava ajankuva.

KOM-teatterin uutuuskomedia Sattumia perustuu venäläisen kirjailijan Daniil Harmsin (1905–1942) eriskummallisiin kertomuksiin, joiden pohjalta Lauri Maijala on ohjannut noin kaksituntisten väliajattoman kohtauskavalkadin. Esitys on tarkoitushakuisen absurdi. Sen kuvasto on Maijalalle ominaiseen tapaan härskin groteskia, mutta paikoin myös visuaalisesti todella näyttävää.

Estradilla alati vaihtuvia karikatyyrejä ketterästi suorittavat Laura Malmivaara, Vilma Melasniemi, Eeva Soivio, Arttu Kapulainen, Niko Saarela ja Pekka Valkeejärvi.

Mauttomia sketsihahmoja itsetietoisella otteella

Näytelmässä ei ole varsinaista tarinaa, eivätkä kohtaukset näennäisesti kytkeydy toisiinsa mitenkään. Sen sijaan lavalla nähdään tarkoituksellisen mauttomia sketsihahmoja ainakin muutaman Putous-tuotantokauden verran.

Yleisöjen oletettu kritiikittömyys ilveilyä kohtaan tehdään näkyväksi imitointijaksossa, jossa Niko Saarela ja Arttu Kapulainen pilailevat kepeän valtavirtahuumorin kustannuksella. Esitys muistuttaa itsetietoisuudestaan.

Parhaissa kohtauksissa tapahtumat alkavat hauskasti mutta päättyvät ahdistavasti. Eräässä kohtauksessa lavalle astelee rouva, joka yllättäen ilmoittaa vihaavansa lapsia. Hänen kiero monologinsa on hupaisa siihen asti kunnes hän katoaa golf-mailansa kanssa parkuvien vauvojen joukkoon.

Edellisen kaltaisia tunnelmanheilauttajia on esityksessä kuitenkin harmillisen vähän. Loppupuolella tempo tuntuu hidastuvan, eivätkä kohtaukset enää yllä tarpeeksi vesirajan ala- tai yläpuolelle. Tasainen visvaisuus puuduttaa ja idea sumenee.

Ennalta-arvaamattomien ärsykkeiden virtaa

Kohtausten virtaavuus muistuttaa musiikkivideoiden ja kanavasurffailun logiikkaa, jossa jatkuvasti vaihtuvat itsenäiset kuvat tuottavat pinnallisia ärsykkeitä muodostamatta kuitenkaan eheitä tarinoita.

Sattumien ajankohtaisuus ei ole kirjoitettu ainoastaan yksittäisten sketsien sisään vaan se muodostuu tavasta, jolla tapahtumat seuraavat toisiaan – täysin ennalta arvaamattomasti ja mielivaltaisesti.

Osuvimmat sketsit määrittelevät helposti koko esitystä.  Tämä ei kuitenkaan ole hedelmällisin tapa lähestyä teosta, jonka kokonaisuus on huomattavasti sen yksittäisiä palasia kiinnostavampi.

Sattumia ei välttämättä ole ihan niin ratkiriemukas kuin se voisi olla, mutta Maijalan visio on ehyt. Epätasaisessa sirpaleisuudessaankin Sattumia on ahdistavan ehjä tulkinta nykytodellisuudesta.

Tiedot

Sattumia

ensi-ilta KOM-teatterissa 25.3.2015.

Ohjaus ja sovitus: Lauri Maijala
Rooleissa: Laura Malmivaara, Vilma Melasniemi, Eeva Soivio, Arttu Kapulainen (vier.), Niko Saarela ja Pekka Valkeejärvi
Lavastus: Janne Vasama
Puvut: Niina Pasanen 
Valot: Kari Vehkonen ja Max Wikström
Maskeeraus: Leila Mäkynen 
Äänisuunnittelu: Jani Rapo
Alkuperäisteosten suomennos: Sattumia (1988) ja Ensiksikin ja toiseksi (2002) Katja Losowitch