Julkaistu: 16.04.2015

Run All Night

© 2015 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. AND RATPAC-DUNE ENTERTAINMENT, LLC
Liam Neeson on loistovedossa Non-Stop-ohjaajan sähäkässä uutuustrillerissä.

Nimi ei lupaa ihmeitä. Run All Night (2015) kuulostaa toimintaleffalta, jollaisia mahtuu kolmetoista tusinaan. Niin kuulosti myös Non-Stop (2014), jolla on paljon yhteistä nyt Suomeen saapuvan “yöjuoksun” kanssa.

Molemmat ovat ohjaaja Jaume Collet-Serran ja näyttelijä Liam Neesonin yhteistyön hedelmiä, vieläpä varsin mainioita sellaisia. Vaikka perusainekset eivät loista omaperäisyydellään, onnistuu parivaljakko puhaltamaan tutusta lajityypistä pölyt pois.

Jimmy Conlon (Neeson loistovedossa) on amerikanirlantilainen ex-gangsteri, joka viettää eläkepäiviään viskipullon kanssa. Menneisyys mafian palkkamurhaajana vaivaa väsynyttä miestä, joka pysyy hengissä ainoan ystävänsä ja entisen pomonsa Shawn Maguiren (Ed Harris) almuilla.

Jimmyn kaidalla tiellä kulkeva poika Mike (ruotsalaistähti Joel Kinnaman) on katkaissut välit isäukkoon. Työkeikalla hän näkee raa’an murhan, jonka tekijäksi paljastuu Shawnin poika Danny (Boyd Holbrook).

Pelastaakseen poikansa Jimmyn on ammuttava Danny. Teko nostattaa Shawnin raivon, eikä Conloneille jää muuta vaihtoehtoa kuin lähteä käpälämäkeen. 

Run All Night on äärimmilleen viritetty trilleri yhdestä kohtalon yöstä, jossa isien synnit ja veri punnitaan sekunti sekunnilta. Shawn haluaa silmän silmästä, ja pian väkivallan kierre uhkaa myös Miken perhettä.     

Siinä missä Collet-Serran ja Neesonin aikaisemmat jännärit (e.m. Non-Stop ja sitä edeltänyt Unknown, 2011) tavoittelivat hyvin hitchcockmaisia tunnelmia, Run All Night sukeltaa suoraviivaisemman actionin pyörteisiin. Uutuus muistuttaakin huomattavasti Neesonin Taken-trilogiaa – jopa albanialaisia gangstereita myöten.

Sisällöllisesti Run All Night tuntuu Taken-elokuvia intiimimmältä. Vajaan vuorokauden ajanjaksoon on onnistuttu upottamaan Jimmy Conlonin koko rikollisen menneisyyden vavahduttavuus.

Elämänmakuista karheutta

Neesonin kohtaukset Ed Harrisin kanssa ovat erityisen vaikuttavia. Heidän kohtaamisissaan on elämänmakuista karheutta ja vanhenevien miesten nostalgiaa, joka taustoittaa kujanjuoksua traagisen tyylikkäästi.

Ohjaaja Collet-Serra antaa elokuvansa kiitää ja liitää New Yorkin kaduilla ja kattojen yllä. Siirtymät paikasta toiseen tuntuvat aluksi kikkailevilta, mutta johdonmukaisesti toteutettuina ne rakentavat miljöön ja tilan tuntua tehokkaasti.      

Brad Ingelsbyn käsikirjoitusta voi moittia vain parista ylilyönnistä ja yhdestä tuikitarpeettomasta kohtauksesta. Jimmyn toistuva haluttomuus antaa Miken laukaista asetta tuntuu olosuhteet huomioon ottaen naurettavalta. Jälkimmäinen huomio liittyy tilanteeseen, jossa Jimmyn isää esittävä (lähes tunnistamaton) Nick Nolte avaa sanaisen arkkunsa.  

Toimintaelokuvana Run All Night on kieppuva luonnonvoima, joka hyödyntää öistä New Yorkia kekseliäästi ja mieltä kiihdyttäen. Viihde-elokuvana sen katsomista voisi verrata gourmet-hampurilaiseen: nautintona Run All Night on pikaruokaa, mutta sittenkin standardisämpylää huomattavasti maukkaampaa mättöä.

Tiedot

Run All Night

USA 2015

ENSI-ILTA 17.4.2015

OHJAUS Jaume Collet-Serra

KÄSIKIRJOITUS Brad Ingelsby

KUVAUS Martin Ruhe

LEIKKAUS Dirk Westervelt

MUSIIKKI Tom Holkenborg

PÄÄOSISSA Liam Neeson, Ed Harris, Joel Kinnaman, Boyd Holbrook, Bruce McGill, Genesis Rodriguez, Vincent D’Onofrio, Lois Smith, Common

KESTO 114 min