Julkaistu: 23.04.2015

Paperi T

Paperi T: Malarian pelko. Johanna Kustannus
Malarian pelko voi olla vuoden 2015 tärkein levy.

Kun Paperi T:n single Resnais, Beefheart & Aalto ilmestyi, tuntui kuin kaikki olisivat pysähtyneet kuuntelemaan sitä ja jokaisella olisi siitä mielipide. Jotkut pitivät musiikkia nerokkaana, toiset totesivat, että "tekotaiteellista ja tekoälyllistä, tämän olisi voinut tehdä paremminkin".

Sama efekti tapahtui Malarian Pelko -levyn julkaisupäivänä viikko sitten. Koko Spotifyn "ystävät kuuntelevat" -palkin sisältö koostui pelkästään siitä. Bileissä kaikki kyselivät toisiltaan "oletko jo kuunnellut sen?". En muista, koska yksikään suomalainen hiphop-levy tai mikään levy ylipäätänsä olisi viimeksi tuntunut yhtä isolta ja kollektiiviselta ilmiöltä.

Paperi T:n ensimmäinen sooloalbumi Malarian pelko on synkkä levy, joka kartoittaa parisuhteen loppumisen jälkeisiä sekavia tunteita. Jo Ruger Hauerin aikaan Paperi T:n eli Henri Pulkkisen tavaramerkiksi muodostui sanoitusten täyttäminen intertekstuaalisilla viittauksia. Vaikuttaa siltä, että vasta Malarian pelko -levyllä jokainen viittaus tuntuu olevan paikallaan. Ensin viittaukset tuntuvat itsetarkoitukselliselta tyylikikalta, mutta lopulta ne ovat erottamaton osa Paperi T:n ilmaisua.

Kappaleiden kertojan kokemusmaailmassa mitään ei voi kokea tai tuntea ilman, että jokaista tapahtumaa seuraa assosiaatio "tää on ihan kuin siitä ja siitä leffasta". Kertoja kuulostaa ajoittain vähän kömpelöltä pätijältä, mutta vaikuttaa tietävänsä sen itsekin ja osaa nauraa sille. Kuten Paperi T itsekin sanoo, kuulijalle tulee aidosti olo, että artisti on "vilpitön ja tosissaan".

Malarian pelko tuntuu jo monella tapaa vuoden 2015 tärkeimmältä levyltä. Huippua on myös se, että levy johtaa kuulijansa miettimään, mikä onkaan Bruce Springsteenin paras biisi, ja saa ehkä joitain räp-faneja löytämään Hüsker Dü:n levyt. Tällä tapaa viittaukset eivät jää ainoastaan albumin sisällöksi vaan ne toimivat myös kuratoinnin tavoin.

Malarian pelko on hieno levy, joka johdattaa kuulijansa myös monen muun hienon levyn ja elokuvan äärelle. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin Malarian pelko itsessään kestää kuuntelua ja aikaa.

Tiedot

PAPERI T: MALARIAN PELKO

Johanna Kustannus

Paperi T Tavastialla 1.5
liput 10e