Julkaistu: 09.04.2015

Outolintu-sarja: Kapinallinen

Outolintu-sarjan kakkososa vesittyy leffakvartetin sekavaksi välityöksi.

Teinien suosimat kirjasarjat ovat viime vuosina osoittautuneet kovin apokalyptisiksi. Trendi on kirjojen filmatisointien myötä siirtynyt myös samalle kohderyhmälle suunnattuun elokuvaan, jonka parasta antia on edustanut Jennifer Lawrencen tähdittämä Nälkäpeli-sarja.

Veronica Rothin Outolintu-romaanit kosiskelevat samaa yleisöä. Kirjasarjan pohjalta on tehty kaksi elokuvaa, Divergent: Outolintu (2014) ja Suomessa ensi-iltansa 10.4. saava Kapinallinen (2015).

Vaikka Neil Burgerin ohjaama Divergent: Outolintu saattoi aluksi tuntua Nälkäpeli-teemoilla ratsastuksella, onnistui leffa yllättämään jotakuinkin positiivisesti. Suuri kiitos kuului Shailene Woodleylle hieman samaan tapaan kuin Lawrencelle Nälkäpeleissä. Valovoimainen keskushenkilö pystyy näemmä melkoisiin ihmeisiin, kunhan taustatuki on edes kohtuullista.

Divergent: Outolintu oli vetävä toimintapakkaus, jos vain kykeni hyväksymään tarinan yksioikoiset puitteet. Idea totalitaristisen yhteiskunnan kastijaosta oli kieltämättä osoitteleva ja jopa selittämätön, mutta hyvä energia piti kokonaisuuden silti pinnalla.

Edeltäjäänsä latteampi

Nyt Suomeen saapuva jatko-osa nostaa edeltäjänsä jo arvaamattoman korkealle, sillä Outolintu-sarjan Kapinallinen (Divergent: Insurgent, 2015) osoittautuu melkoiseksi kuraksi. Lieventävänä asianhaarana mainittakoon kakkososan välisoitonomaisuus: Kapinallinen saattaa juonellisesti hyvinkin olla neliosaisen elokuvasarjan heikoin lenkki. Näin ainakin sopii toivoa.

Kapinallisen juoni on yhtä macguffinia alusta loppuun asti. Terävien eliittijoukon johtajan Jeaninen (Kate Winslet) tähtäimessä ovat karkulaiset Tris (Woodley), Neljä (Theo James), Caleb (Ansel Elgort) ja Peter (Miles Teller).

Vallanhimoinen Jeanine on saanut haltuunsa salaperäisen lootan, jonka uskotaan sisältävän viisaiden esi-isien viestin. Hänen kannaltaan harmittavasti laatikon voi avata vain täydellisen ehta outolintu – siis Tris.

Woodley kannattelee elokuvaa

Kate Winsletin liian mustavalkoisesta pahiksesta on vaikea innostua. Uutena hahmona mukaan astuu Naomi Wattsin esittämä arvaamaton Evelyn, jonka avainhetket antavat tosin vielä odottaa seuraavaa elokuvaa.

Siinä missä Tris ensimmäisessä elokuvassa etsi paikkaansa post-apokalyptisen maailman jäykässä roolijaossa, Kapinallisesta tätä problematiikkaa ei enää löydy. Tällä kertaa sankarittaren huomio kohdistuu lähinnä omien tekojen ja niiden seurausten märehtimiseen – ja tietysti väkivaltaiseen räiskimiseen ikään kuin omantunnon kysymysten ja tappamisen välillä ei olisi minkäänlaista epäsuhtaa.

Sinnikkään Shailene Woodleyn ansiosta tämänkin välipalan katsoo, vaikka pakkopullalta meininki maistuu. Kapinallinen jättää jälkeensä kärsimättömän ja odottavan fiiliksen. Seuraaville elokuville (ensi-illat vuosina 2016 ja 2017) on olemassa vain yksi suunta – ylöspäin.

Tiedot

OUTOLINTU-SARJA: KAPINALLINEN

The Divergent Series: Insurgent

Yhdysvallat 2015

OHJAUS Robert Schwentke

KÄSIKIRJOITUS Brian Duffield, Akiva Goldsman ja Mark Bomback – Veronica Rothin romaanista

KUVAUS Florian Ballhaus

LEIKKAUS Nancy Richardson, Stuart Levy

PÄÄOSISSA Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet, Jai Courtney, Mekhi Phifer, Ansel Elgort, Miles Teller, Octavia Spencer, Zoe Kravitz, Ben Lloyd-Hughes, Tony Goldwyn, Ashley Judd, Naomi Watts, Keiynan Lonsdale, Daniel Dae Kim

KESTO 118 min

Suomen ensi-ilta 10.4.2015