Julkaistu: 23.04.2015

Ismo Kajander

Ismo Kajander: Tyly maailma, 2007. Kuva: Ismo Kajander
Ismo Kajanderin hieno retrospektiivinen näyttely valloittaa.

Kiasman toisen kerroksen näyttelytilassa esitellään komeasti Ismo Kajanderin (s. 1939) tuotantoa vuosien varrelta. Näyttelyssä on esillä konkaritaiteilijan teoksia peräti seitsemältä vuosikymmeneltä.

Kajanderin esineteokset ovat yhteiskunnallisesti kantaaottavia. Kajander on myös kirjoittaja ja opettaja, jonka teokset kapinoivat sovinnallisuutta ja kaupallisuutta vastaan. Suuria esikuvia hänelle ovat olleet Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Jean Tinguely (jonka näyttely nähtiin hiljattain Amos Andersonin taidemuseossa) ja Man Ray.

Surrealismi, kubismi ja dadaismi tulevatkin mieleen useista hänen teoksistaan. Parhaimmillaan Kajanderin teokset ovat yksinkertaisia mutta vahvasti koskettavia. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Big Kiss vuodelta 1993, jossa Kajanderin rakastetun huulet on maalattu jättikokoiselle pressulle, tai Tyly maailma vuodelta 2007, jossa täytetty pulu (rauhankyyhky oliivinoksa nokassaan) on laskeutumassa piikitetylle ”pulunestopellille”.

Anartisti

Kiasman näyttely on hienosti ripustettu. Vaikka näyttelyn kulku on enimmäkseen kronologinen, yhdistelee se oivaltavasti teoksia Kajanderin uran eri vaiheilta. Hänen teostensa yhtäaikainen ajattomuus ja ajankohtaisuus tulee hyvin esille.

Kajander yhdistelee teoksissaan usein eri aikakausilta olevia esineitä, joilla on niin henkilökohtaisia kuin yhteisöllisiäkin ulottuvuuksia. Näin syntyy mielenkiintoinen ristivalotus aikaan ja sen ilmiöihin. Viimeisessä näyttelyhuoneessa ikkunan takaa näkyvä Mannerheimin patsas rinnastuu Kajanderin Ratsastajapatsas-teokseen vuosilta 2011–2013.

Näyttelyn nimi Anartisti viittaa hauskasti niin anarkistiin kuin taiteilijan vastakohtaankin. Kajander tuntuu olevan jotain muuta, tarkat määritelmät pakenevat hänen taiteensa kohdalla. Kajanderin teosten äärelle kannattaa pysähtyä ajan kanssa. Erilaiset esineet, äänet ja liike antavat usein katsomiskokemukseen panostavalle kävijälle palkinnoksi jotain ekstraa!

Tiedot

ISMO KAJANDER

Anartisti

17.4. – 9.8.2015

Kiasma, 2. krs

Mannerheiminaukio 2

ke–pe 10–20.30, la 10–18, su ja ti 10–17
Liput: 12 / 8 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Vapaa pääsy kuukauden 1. pe