Julkaistu: 23.04.2015

Cirko-festivaali

La Meute. Kuva: Ben Hopper.
Sirkuksen festivaali Cirko järjestetään jo kymmenennettä kertaa.

Sirkuksen kotimainen kantapaikka Suvilahti täyttyy kansainvälisistä taitureista. Värikäs sirkusteltta kutsuu katsojia sisäänsä ja viereiseen Cirko-keskukseen. Toista viikkoa kestävä juhlatapahtuma tarjoaa ohjelmaa, joka sopii hyvin myös ensikertalaisille. Ensimmäisessä Circo-festivaalissa esiintyneet Circo Aereo, WHS-ryhmä ja sirkustaiteilija Ilona Jäntti ovat mukana myös nyt.

Kotimaisia taitureita

Ilma-akrobaatti Jäntti on Cirkon juhlavuoden nimikkotaiteilija. Hänen kantaesityksensä Namesake kertoo naisten voimasta, kestävyydestä ja kauneudesta. Naisten voimaa Jäntti pohtii isoäitinsä inspiroimana. Toisena innoittajana on ollut Lillian Leitzel (1892–1931), joka valloitti sirkusareenat akrobaattina lähes sata vuotta sitten.

WHS esittää festivaalilla kaksi vuotta sitten ensi-illan saaneen teoksen Lähtö. Kantaesitys oli aikoinaan Kansallisteatterissa, mutta sen jälkeen kiiteltyä esitystä ei ole Suomessa juuri nähty. Nyt esitys tuodaan kansainväliseltä kiertueelta Savoy-teatteriin. Lähtö ponnistaa 1800-luvun illuusioperinteestä, jossa esinemanipulaatiolla oli suuri rooli. Toisistaan vieraantunutta pariskuntaa esittävät Vera Selene Tegelman ja Kalle Nio.

Suomalaista sirkusta maailmanmaineeseen nostanut Maxim Komaro on ohjannut Cirko Aereolle peräti kaksi ensi-iltaa. Mandarin viittaa perinteiseen kiinalaiseen sirkustaitoon, jossa virtuositeetti on voimaa. Samalla esityksessä pohditaan kiinalaisen ja länsimaalaisen esitystavan eroja. Eroja tutkivat Jori Reunanen ja Rasmus Witikka. Toinen Komaron ohjaus on nimeltään Désertée. Siinä kolme nuorta taiteilijaa, Sofia Daniel, Milla Lahtinen ja Susanna Liinamaa esittävät naiskuvan monia puolia.

Suomalainen ryhmä Zero Gravity tuo esityksensä Toisin Sanoen Suomeen tuoreeltaan Ranskan kantaesityksen jälkeen. Salla Hakanpää, Susanna Keski-Kohtamäki, Netta Lepistö ja Maarit Utriainen käyttävät teräsvaijeria kaikin mahdollisin tavoin. Esityksen mentorina on toiminut tanssitaiteilija Elina Pirinen.

Agit-Cirkin Sceno tuo näyttämölle neljä sirkuksesta tuttua stereotyyppistä hahmoa. Sakari Männistön ohjauksessa esiintyjät ovat tutkineet roolien muutosta niin sirkuksessa kuin arkielämässäkin. Janne Hastin musiikki on keskeisessä osassa, se kuljettaa tunnelman mykkäfilmien aikaan. 1920-luvun estetiikassa saattaa olla melankoliaa, mutta myös runsaasti hersyvää huumoria.

Ulkomaisia vieraita ja trukkikin

Suomalaista taitoa nähdään myös australialaisessa ryhmässä Kage. Tanssia ja sirkusta sekoittavassa esityksessä Forklift esiintyy myös tasapainotaituri Henna Kaikula. Kolmihenkinen ryhmä esiintyy yhdessä koneen kanssa, sillä neljäntenä esiintyjänä nähdään trukki. Forklift yhdistääkin sirkustaiteilijoiden tanssin, notkeuden ja ilma-akrobatian 2,5 tonnia painavaan liikkuvaan trukkiin.

La Meute (suom. lauma) on joukko nuoria ranskalaisia akrobaatteja. Kuusi miestä on kuin villieläinlauma, joka on päästetty vapaaksi näyttämölle. Ryhmän nimellä kulkevan esityksen pääteema on ihmisen keho ja sen akrobaattiset potentiaalit. Mukana ovat ne monet mielikuvitukselliset asiat, joita nuori mies saattaa tehdä osana porukkaa. Kilpailu ja nokittelu, mutta myös yhdessä tekemisen into ovat esityksen olennaisia aineksia.

Näin esityksen kaksi vuotta sitten Hollannissa. Silloin se pursusi testosteroinia, näyttämisen halua, uhkarohkeutta ja huumoria.

Lapset pääsevät kokeilemaan

Sirkusteltan perhepäivä (9.5.) kutsuu lapsia katsomaan, kokeilemaan ja esiintymään. Suvilahteen nousevassa festivaaliteltassa nähdään sirkuskoululaisten esityksiä ja innokkaimmat saavat itsekin kokeilla sirkustelua työpajoissa. Teltan tapahtumat alkavat puolilta päivin. Tarkka aikataulu löytyy festivaalin nettisivulta ennen perhepäivää.

Tiedot

CIRKO-FESTIVAALI

7.–17.5.2015

Kaasutehtaankatu 1/4
Suvilahti