Julkaistu: 23.04.2015

Avengers: The Age of Ultron

© The Walt Disney Company
Avengersin energinen jatko-osa ei pärjää omillaan.

“Kaupunki leijuu ilmassa. Vastassa on robottiarmeija, ja minulla on jousipyssy.” Haukansilmän (Jeremy Renner) repliikki kertoo paljon tuliterästä elokuvasta Avengers: The Age of Ultron (2015). Luvassa on humoristisesti yliampuvaa toimintaviihdettä, jonka ylimalkaiseksi juoneksi riittää maailman pelastaminen ylivertaisen tekoälyn temmellykseltä. 

Vuonna 2012 ensi-iltansa saanut The Avengers kokosi Marvel-supersankarit ensimmäisen kerran yhteen. Kostajat, salaisen vakoilujärjestön johtajan Nick Furyn (Samuel L. Jackson) luoma erikoisyksilöiden joukko, palaa jatko-osassa suojelemaan maapalloa vaarallisen Ultronin juonilta.

Haukansilmän ohella etulinjaan asettuvat Kapteeni Amerikka (Nick Evans), vihreä jättiläinen Hulk (Mark Ruffalo), Musta Leski (Scarlett Johansson), ukkosenjumalan poika Thor (Liam Hemsworth) sekä tietenkin joukkion keulakuva Rautamies Tony Stark (Robert Downey Jr.). Sankarit ovat hitsautuneet tehotiimiksi, joka ymmärtää asettaa yhteispelin silkan sooloilun edelle.

Starkin omapäinen uteliaisuus asettaa silti porukan vaaralle alttiiksi. Yrittäessään valjastaa vieraan tekoälyn oman järjestelmänsä osaksi hän tulee luoneeksi yli-inhimillisen vihollisen, jonka käsitys maailmanrauhasta merkitsee sivilisaation tuhoamista. Ultronin lisäksi Kostajat saavat vastaansa Maximoffin kavalat kaksoset, elohopeamaisen nopean Pietron (Aaron Taylor-Johnson) ja telekineettisen ajatustenlukijan Wandan (Elizabeth Olsen).

Avengers: The Age of Ultron on painovoimaa uhmaavaa action-ilakointia, jollaista varten 3D ja erikoistehosteet keksittäisiin jos niitä ei jo olisi olemassa. Ei olekaan sattumaa, että Marvel-universumin tähdet singahtavat valkokankaille juuri tässä elokuvahistorian vaiheessa. Kun kiidetään näin korkealla ja näin kovaa koko lähes kaksituntisen leffan, vaaditaan vauhdinpitoon moniulotteisempaa vääntöä. Juonesta kun sitä ei saa irti.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Joss Whedon ymmärtää hahmojen persoonallisuuksien päälle. Robert Downey Jr. vakuuttaa jälleen rennosti replikoivana Rautamiehenä. Tony Starkin sarkastisesta olemuksesta saattaa kehittyä näyttelijää entistä väkevämmin määrittävä roolihaarniska, mikä ei välttämättä ole pelkästään hyvä asia.

Mukava lisä on myös Scarlett Johanssonin Mustan lesken ja Mark Ruffalon arvaamattoman Hulkin alias tiedemies Bruce Bannerin välille kehittyvä romanssinpoikanen. Liam Hemsworthin esittämä, jättivasaraa heiluttava Thor ja Chris Evansin toisen maailmansodan veteraani Kapteeni Amerikka jäävät sen sijaan vähemmälle huomiolle. Cameo-puolelle sijoittuu unenomainen häivähdys Julie Delpystä Mustan lesken pirullisena ex-pomona.

Itsenäisenä kokonaisuutena elokuva toimii huonosti. The Age of Ultronista nauttiminen edellyttää vähintäänkin edellisen osan tuntemista ja parhaassa tapauksessa perehtyneisyyttä myös sen yksittäisten sankarien vaiheisiin.

Eikä elokuvasarjalle ole ainakaan vielä näkyvissä loppua. Kaikkia langanpäitä ei solmita, ja jos teatterisalissa malttaa viipyä lopputekstien ajan, saa pientä esimakua tulevasta.

Tiedot

Avengers: The age of Ultron

USA 2015

Ohjaus ja käsikirjoitus: Joss Whedon

Kuvaus: Ben Davis

Leikkaus: Jeffrey Ford, Lisa Lassek  

Musiikki: Danny Elfman

Pääosissa: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Chris Evans, Liam Hemsworth, Jeremy Renner, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders

Kesto: 141 min