Julkaistu: 27.04.2015

Akrobaatti

Kuva: Kalle Ropponen
Kapsäkin Akrobaatti on tahattomasti rönsyilevä revyy.

Ari-Matti Hedman on käsikirjoittanut ja ohjannut pienen musikaalin, jossa hän itse esittää näyttämön vierustalla istuskelevaa mystistä sähkömiestä.

Kepeä musikaali kertoo uransa ehtoopuolella olevan akrobaatin ankarasta menneisyydestä sekä kummallisesta nykyisyydestä, josta ei tyhmentäviä käänteitä puutu. Oskari Katajisto esittää kaksoisroolin akrobaattina ja tämän isänä. Reetta Ristimäki hoitelee sivurooleja aina sosiaalityöntekijästä kapiaiseen – ja luikauttaa lopussa yhden aariankin. Esityksen musiikin on säveltänyt Jukka Nykänen ja pianoa soittaa Tuija Rantalainen.

Totta vai tarua?

Kertomuksen jonkinlaisena alkuunpanijana toimii muuan sosiaalityöntekijä, joka lukee huippuakrobaatiksi itseään nimittävän Waldon päiväkirjaa. Tekstissä Waldo käy läpi menneisyyttään: hänellä on ilkeä isä ja häntä kiusataan armeijassa. Hän pukeutuu naiseksi sekä löytää naisen ja saa lapsen.

Lapsi otetaan huostaan, ja yhtäkkiä Waldo tepasteleekin alas lavalta ränsistyneenä puliukkona. Oliko Waldo ylipäätään akrobaatti vai kenties jotain muuta? Laulu raikaa vielä hetken kunnes vähän alle puolitoistatuntia kestänyt show loppuu.

Pientä hupia

Silloin kun tarinassa puhutaan mielisairaista sirkustyypeistä, toivoisi kuvastolta jotain vastinetta. Ehkä keskeisin ongelma onkin näytelmän monologimainen rakenne, jossa ilmaistaan sanoin sekin, minkä voisi teatterin keinoin näyttää.

Parasta antia ovat laulut ja etenkin niiden tekstit. Osaan biiseistä on uskallettu kirjoittaa groteskejakin sisältöjä, jotka sinänsä luovat konkreettisuutta esityksen hapuilevaan todellisuuteen. Laulajista etenkin Hedmania itseään olisi kuullut mielellään enemmänkin.

Loppupuolella on myös pari hyvää vitsiä, jotka keventävät oudon synkäksi käyvää tarinaa. Onneksi esitys ei kuitenkaan ota itseään liian vakavasti, ja siksi Akrobaatin voikin nauttia vaikkapa kevyenä iltahupina.

Tiedot

AKROBAATTI

ensi-ilta 22.4.2015 Musiikkiteatteri Kapsäkissä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Ari-Matti Hedman

Sävellys: Jukka Nykänen

Esiintyjät: Oskari Katajisto, Reetta Ristimäki, Tuija Rantalainen, Ari-Matti Hedman

Valosuunnittelu: Kalle Ropponen