Julkaistu: 15.04.2015

99 ilmapalloa

Kuva: Annikki Valomieli
Kauhea juhla, joka olisi saanut vielä jatkua.

Istun kartanon juhlasalin pöydän ääressä kuohuviinilasi edessäni. Tuijotan edessäni tytisevää tarjottimellista limaa. Limasta on juuri nykäisty katosta riippuvalla villalangalla irti parsinneuloja. Pohdin, milloin olen viimeksi nähnyt jotain näin surullista, rumaa ja osuvaa. Tekee pahaa, ja se on hyvä asia. Tämä on 99 ilmapalloa – esitys sodan alkamisesta.

Kokeilevaa teatteria tekevä Circus Maximus on 99 ilmapallossa muuttanut Kulosaaren kartanon sodan näyttämöksi. Frakkipukuinen tarjoilija ohjaa kuohuviineineen päivää paistatelleet katsojat – juhlavieraat – sisälle kartanoon. Seuraa juhlallisia, vakavia, suoraselkäisen komeita hetkiä, kun kunniamerkkejä annetaan ansioituneelle upseerille – päättömälle, raajattomalle upseerille, pelkälle takille, arvokkaan sotilaallisuuden symbolille. Sodan kauheus ja rumuus alkaa kuitenkin tihkua tilaan.

Kulosaaren kartano sopii erinomaisesti 99 ilmapallolle. Se on miljöönä kuin esitys itse, mahtipontinen mutta pieni, kullattu mutta kulunut, surullinenkin. Huoneisiin jaetussa tilassa eteneminen on koskettavaa. Emme tiedä, mitä odottaa. Jokainen kohtaamamme kuva on koskettava ihmisyyden hetki.

Timo Torvisen ja Markus Lindénin erikoisefektit ovat esityksessä omassa, suuressa ja kummittelevassa osassaan. Kolmen ihmisesiintyjän (Emilia Kokko, Tuire Tuomisto ja Sonny Kylä-Liuhala) lisäksi esityksessä nähdään erilaisia koneita, naruja ja nykäisyjä.

Ryömivät taistelutoverit

Niitä nimen mukaisia ilmapalloja nähdään kohtauksessa, jossa tarjoilijasta sotilaaksi muuttunut Sonny Kylä-Liuhala ryömii sotatantereella taistelutovereidensa kanssa, räjähdysten keskellä. Ryömivät taistelutoverit ovat pieniä robotteja, joihin on kiinnitetty ilmapalloja. Vaikeasti mutta määrätietoisen näköisesti ryömivät ilmapallotaistelijat poksahtelevat välillä matkalla. Kuva on mieletön, absurdi, kauhea. Olisin voinut katsoa sitä vaikka kuinka kauan.

Tämä tunne kuvaa hyvin kokemustani 99 ilmapallosta. Tunnin mittainen esitys olisi voinut kestää kauemminkin. Näin hienoja oivalluksia ja kuvia, joita olisin katsonut pidempäänkin.

Kuka tahansa veteraanin sotatarinoita kuullut tietää, ettei sodassa ole mitään kaunista. Sen jälkeen voi olla komeita prenikoita, kultaa, ryhdikkyyttä ja rumpuja. Kaiken keskellä on kuitenkin se vadillinen limaa. Vadillinen rumaa.

Tiedot

99 ilmapalloa – esitys sodan alkamisesta

Circus Maximus

Ensi-ilta pe 10.4.2015

Esitykset:
to 16.4. klo 19
la 18.4. klo 15 ja 19
su 19.4. klo 15

Esityskonsepti: Emilia Kokko, Tuire Tuomisto 
Äänisuunnittelu: Markus Lindén
Erikoisefektit: Timo Torvinen
Hovimestari: Sonny Kylä-Liuhala
Valokuvat: Annikki Valomieli

Kulosaaren kartano
Kipparlahdensilmukka 5, 00810 Helsinki