Julkaistu: 26.03.2015

Superfjord

Superfjordin musiikki elää hetkessä.

Psykedeelistä rokkia soittava helsinkiläinen Superfjord julkaisi viime vuonna It's Dark But I Have This Jewel -albumin. Levyllä soittaa useita vierailevia muusikoita, kuten Rubikin Artturi Taira ja The Hearingin Ringa Manner. Skenet haastatteli yhtyeen johtohahmo Jussi Ristikaartoa.

Superfjord sai alkunsa kymmenen vuotta sitten, kun Kevin-yhtye kiersi Norjassa.

"Silloin suunnittelimme jonkinlaisen stoner-bändin perustamista, mutta se jäi kaljapuheasteelle. Superfjord-nimi jäi kuitenkin elämään, ja käytin sitä nimilappuna luodessani ensimmäisiä soolomateriaalejani. Varsinainen yhtye muotoutui vasta, kun debyyttilevy oli jo valmistumassa."

Improvisaatio pohjana

Superfjordin musiikki lähtee useimmiten improvisaatiosta. Ristikaarron mukaan albumille on päätynyt näennäisen hallitusta kokonaisuudesta huolimatta mukaan runsaasti täysin hetkessä luotua soitantaa.

"Suurin osa levyn kitarajutuista vedettiin ensimmäisellä kerralla purkkiin rosoineen päivineen. Livetilanteessa improvisaatio on taas musiikille suorastaan elintärkeää. Sovimme biisien peruspalikoista, ja kaiken muun synnytämme improvisoiden. Uuden luominen hetkessä tuntuu maagiselta ja siihen jää myös vahvasti koukkuun."

Ristikaarron mukaan bändin muusikot innoittavat toisiaan aina, kun he kokoontuvat yhteen.

Musiikin tunnelmia inspiroivat myös luonto ja kosmos ylipäätänsä, sekä erilaiset ihmistä suuremmat selitettävät ja selittämättömät energiat."

Superfjordin musiikkia usein kuvaillaan psykedeeliseksi käsitettä sen enempää määrittelemättä. Ristikaarto sanoo ymmärtävänsä psykedelian laavalamppuja, suitsukkeita ja vaikkapa päihteitä  moniulotteisempana tilana.

"Psykedelia merkitsee totuttujen muotojen rikkomista, muuttuneita tajunnan tiloja, ja äkkivääriä kontrasteja. Niitä hetkiä, jolloin voi vain pitää penkistä kiinni ja todeta että huh. Psykedelia on parhaimmillaan jotain, joka inspiroi ajattelemaan, ylittämään raja-aitoja ja kokemaan asioita ainakin hetkellisesti uudella tavalla. "

 

Tiedot

Superfjord

Siinai ja Superfjord 17.4.2015 Korjaamon kulmasalissa, Töölonkatu 51

Superfjord: It Is Dark, But I Have This Jewel (KHY Suomen musiikki)