Julkaistu: 05.03.2015

Slava! Kunnia

Kuva: Stefan Bremer
Pirkko Saision huima tutkielma itänaapuristamme on kevään teatteritapaus.

On upeaa, että jälleen voi kirjoittaa teatterin ja etenkin Kansallisteatterin jäljiltä syntyneestä hienosta kokemuksesta. Pirkko Saision käsikirjoittama teos on määritelty veikeästi oligarkkioopperaksi, ja hurja musiikkielämys onkin luvassa Jussi Tuurnan sävelkielen myötä.  Mukaan on saatu loistava näyttelijäkaarti aina vierailevaa Tiina Weckströmiä myöten. Kun päälle lisätään vielä Laura Jäntin oivaltava ja sydämellinen ohjaus, niin kyseessä on selkeästi kevään hitti.

Uutisista saamme jatkuvasti lukea huolestuneina, mitä Venäjällä tapahtuu. Pessimistisimmät lietsovat Suomessa jo talvisodan henkeä. Mutta mikä Venäjä oikeastaan on ja mikä on meidän suomalaisten perintö ja kokemus mahtavan naapurin rinnalla? Teatterin tärkeä tehtävä on reagoida ajan henkeen, ottaa kantaa, varoittaa, haastaa, tehdä jopa pilkkaa. Slavassa Saisio kirjoittaa Venäjän historiaa uusiksi huimalla näkemyksellä.

Loistava näyttelijäkaarti

Spektaakkelin näkökulmahenkilöt ovat konduktööriveljekset Obeda ja Popeda, legendaarinen Grand Slam -mies Puntti Valtonen ja valloittava Juha Muje. Heidän kauttaan matkataan ajassa ja näytetään mitä vallan sipaisu saattaa tehdä inhimillisille taviksille.

Vauhdikas vyörytys ulottuu aina Volgan lauttureista tulevaisuuden pelottaviin visioihin. Matkan varrella esitellään useita vallan kahvassa olleita venäläisiä ja idän mahtajia. Markku Maalismaa ilmestyy muun muassa pelottavana Iivana Julmana, ihana Katariina Kaitue nimileikin mukaisesti Katariina Suurena, nykyajassa veljen kättä venäläisille lyö Marja Salo Kim Jong-Uniksi muuntuneena.

Esityksen vaikuttavin ja ehkä myös pelottavin hahmo on Timo Tuomisen tulkitsema Volodja, hämmästyttävästi Putinin näköinen mies. Tuomisen kasvomaski kertoo iholeikkauksista ja Venäjän erikoisesta tavasta luoda poliittisesti tärkeistä hahmoista klooneja, jotka voidaan lähettää ties minne aidon vaikuttajan ollessa muualla. Lopulta koko ensemble käyttää samoja maskeja.

Itänaapurimme erikoisuuksien ja kummallisten vaiheiden läpi ratsastetaan vauhdilla. Oman jaksonsa luo upea ja karismaattinen Tiina Weckström Julia T:nä, joka on laitettu hieslettiä myöten esikuvansa, Ukrainan ex-pääministerin näköiseksi.

Huima spektaakkeli

Esityksen ehdoton moottori on Tuurnan komea musiikki, joka raikaa tummista sävyistä kabareen kautta aina euroviisutunnelmiin asti. Villinä jekkuna esitykseen on ympätty jopa Conchita Wurst, Janne Marja-aho laulamaan rakkauden ylistystä.

Koko kaarti laulaa hienosti, sooloja ja kuoro-osuuksia on jaettu sopivasti. Roisien tunnelmien vastapainona löytyy herkkyyttä. Mieleeni jäi etenkin sydäntä raastava äitien laulu. Siinä surevat naiset esittävät kysyvän hymnin kadonneiden lastensa puolesta.

Jäntin nerokkaassa ohjauksessa suurena apuna on Kati Lukan muuntuva, hienosti toimiva lavastus. Kremlin muurit etääntyvät ja lähenevät katsojaa villinä illuusiona. Kansallisteatterin koko tekniikka tekee vakuuttavaa työtä spektaakkelin eteen - sillä spektaakkeli ja huima voimannäyttö tämä esitys on.

Saision teksti ja Jäntin toteutus provosoivat, mutta suurella sydämellä. Venäjää yritetään myös ymmärtää. Loppulaulussa ylistetään rakkautta, jota ilman olemme vain heliseviä vaskeja ja kiliseviä kulkusia. Komeaa, huimaa, hykerryttävää, kyyneleet silmiin nostattavaa teatteria. Slava! on ehdottomasti kevään suuri teatteritapaus.

 

Tiedot

Slava! Kunnia

Oligarkkien ooppera

Kantaesitys Kansallisteatterissa 25.2.2015

Käsikirjoitus: Pirkko Saisio

Rooleissa:  Kristiina Halttu, Leo Honkonen, Katariina Kaitue, Juhani Laitala, Markku Maalismaa, Janne Marja-aho, Juha Muje, Marja Salo, Aku Sipola (Näty), Timo Tuominen, Puntti Valtonen ja Tiina Weckström

Ohjaus:  Laura Jäntti
Musiikki:  Jussi Tuurna
Lavastus:  Kati Lukka
Pukusuunnittelu:  Tarja Simonen
Koreografia:  Jouni Prittinen
Valosuunnittelu:  Morten Reinan
Äänisuunnittelu:  Jussi Matikainen ja Ville Leppilahti
Saliäänien suunnittelu:  Sakari Kiiski
Naamioinnin suunnittelu:  Jari Kettunen

Orkesteri:  Jussi Tuurna, Ville Leppilahti, Topi Korhonen, Esko Grundström, Sara Puljula ja Tommi Asplund

Kuoro:  (kaksoismiehitys) Juuli Hyttinen, Linda Hämäläinen, Samuli Kakko, Panu Kangas, Petri Knuuttila, Noora Koivumies, Sini Koivuniemi, Siiri Kononen, Katariina Lantto, Ville Mäkinen, Peter Nyberg, Elina Peltonen, Konsta Reuter, Markus Saari, Taru Still ja Juho Vornanen.

Kuoro muodostuu Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan opiskelijoista.