Julkaistu: 26.03.2015

Season Film Festival 2015

Festivaalin avauselokuvana nähdään Andrei Zvjagintsevin Leviathan.
Keväinen elokuvafestivaali tasapainoilee vakavan asiasisällön ja muodikkaan viihteen välillä.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin keväinen satelliittitapahtuma Season Film Festival kattaa Bio Rexin ja Maximin valkokankaat kahdellakymmenellä pitkällä elokuvalla. Tulevien ensi-iltaelokuvien ennakkojen ohella luvassa on niin tiukkaa asiaa kuin huiman viihteellistä hulinaa.

Tapahtuman avaa Venäjän taannoinen Oscar-ehdokas, Andrei Zvjagintsevin jo viime vuonna Cannesissa palkittu Leviathan (2014). Vaikka Zvjagintsevin elokuvan on nähty käsittelevän nimenomaan nyky-Venäjän valtakoneiston moraalia ja pienen ihmisen kohtaloa sen hampaissa, vakuuttaa Leviathan ennen muuta universaalisuudellaan. 

Leviathan on elokuvaksi vavahduttava järkäle, raamatullisiin mittasuhteisiin yltävä elegia valtakunnasta, jota juopot ja väkivaltaiset miehet häikäilemättömästi johtavat. Sukutalonsa puolesta taistelevan automekaanikon tarina on mieliinpainuva, moderni Jobin kirja.

Näyttelijä Goldie Hawnin mukaan Hollywoodista löytyy naiselle vain kolme roolia: hunajapupu, yleinen syyttäjä ja mummeli (“babe, district attorney and Driving Miss Daisy”). Samoja linjauksia luodataan Bio Rexin perjantaiseminaarissa Wanted: Woman +36, jossa ihmetellään naisnäyttelijöiden katoamista valkokankaalta neljänkymmenen ikävuoden lähestyessä. Onko tilanne Suomessa yhtään auvoisempi – vastausvuoroon pääsevät tekijät itse. 

Kaikille avoin seminaari, jonka järjestäjätahoihin kuuluvat Women in Film & Television Finland ry, Suomen Näyttelijäliitto ja Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET ry:n, heittää pallon alan asiantuntijoiden lisäksi myös katsojille. Vakavaa asiaa tarjoaa myös lauantain Cowspiracy-dokumentti, joka kirittää WWF:n näytännön jälkeistä keskustelutilaisuutta lihantuotannon ympäristövaikutuksista Suomessa.  

Bollywoodia ja muotia

Kevättä rintaan pukkaa Bollywood, jota juhlistetaan Maximissa peräti kahden elokuvan voimin (Shamitabh, Raja Natwarlal). Jos bhangra-estetiikka ei vastaa käsitystäsi muodista, kannattaa kulku suunnata Bio Rexin Fashion Friday -iltaan, jota vietetään Dior-dokkarin (Dior and I) ja Saint Laurentin seurassa. Ajallista perspektiiviä aiheeseen antaa vielä sunnuntain klassikkoskriinaus My Fair Lady vuodelta 1964, joka kannattaa nähdä paitsi säteilevän Audrey Hepburnin myös Cecil Beatonin hänelle tekemän Ascot-luomuksen ansiosta. 

Myös Hollywoodiin siirtyneen Susanne Bierin tuotantoa nähdään viikonlopputapahtumassa. Lama-ajan Amerikkaan sijoittuva Serena yhdistää suosikkiparin Jennifer Lawrence ja Bradley Cooper eeppisessä tarinassa puutavaraimperiumista ja sen intohimoisista hallitsijoista. Mielenkiintoiseksi Bierin elokuvan tekee se, että Serena valmistui jo vuonna 2012. Näin kovien näyttelijöiden kohdalla seikka ei voi olla herättämättä kiusallisia kysymyksiä.  

Tiedot

Season Film Festival 2015

26.-29.3.2015 Helsingin Bio Rexissä ja Maximissa