Julkaistu: 26.03.2015

Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe: Ken Moody ja Robert Sherman. ©Robert Mapplethorpe Foundation
Robert Mapplethorpe kuvasi eroottisia vartaloita, muotokuvia ja kukkia.

Nykytaiteen museo Kiasma on avannut jälleen ovensa puolen vuoden remontin jälkeen. Museon aula, lippukassa ja kauppa ovat entistä avarampia ja selkeämpiä. Muita näkyviä muutoksia ei yleisötiloissa ole. Kiasma saa myös uuden johtajan kun 1.6. aloittava FT Leevi Haapala (s. 1972) alkaa luotsata museota.

Vaihtuvien kansainvälisten näyttelyiden saralla Kiasman avajaisnäyttelynä nähdään yhdysvaltalaisen valokuvataiteilijan Robert Mapplethorpen (1946–89) näyttely. Taideyleisölle tuttua Mapplethorpea voitaneen pitää aika turvallisena valintana. Mapplethorpen merkitystä ja taiteellista arvoa nykyvalokuvauksen kentällä ja historiassa ei kuitenkaan voi kiistää.

Turun taidemuseossa nähtiin vuonna 1993 Robert Mapplethorpe European Retrospective -näyttely, joten millään ennennäkemättömällä ulkomaisella nimellä Kiasma ei myöskään pääse röyhistelemään. Nyt nähtävä näyttely on järjestetty yhdessä Robert Mapplethorpe Foundationin ja Pariisin Grand Palaisin kanssa, jossa näyttely nähtiin aiemmin.

Kauneutta etsivä muotokuvaaja

Tässä kokonaisuudessa Mapplethorpe näyttäytyy ennen kaikkea muotokuvaajana. Kuuluisista kanssataiteilijoista on näyttävä kahdelle seinälle ripustettu sarja. Mapplethorpen kumppani, runoilija ja muusikko Patti Smith esiintyy useissa kuvissa, samoin kuin kehonrakentaja Lisa Lyon, jonka atleettinen keho kiehtoi Mapplethorpea.

Ihmiskeho rinnastuu Mapplethorpella myös antiikin veistoksiin. Esteettisesti kauneimpia töitä ovat näyttelyn alkupuolelle sijoitetut pelkistetyt muoto- ja veistoskuvat.

Mapplethorpe muistetaan usein sadomasokistisista sitomiskuvista sekä kukkia ja peniksiä yhtä lailla estetisoivana kuvaajana. Myös näitä kuvia löytyy Kiasman näyttelystä.

Näyttelyn loppupuolella esillä on laaja aineisto polaroid-kuvia Mapplethorpen uran alkuvaiheilta 1970-luvulta. Ne kuvaavat New Yorkin underground elämää, jossa jo vilahtelee monia tulevia kuuluisuuksia.

Mapplethorpen katolinen tausta tulee esille hänen kuvissaan ja näyttelyssä esillä olevasta aineistosta. Mapplethorpe ei korosta uskonnollisten symbolien merkitystä vaan lähestyy niitä esteettisestä näkökulmasta niin kuin kaikkea muutakin.

Tiedot

Robert Mapplethorpe

13.3. – 13.9.2015
Kiasma, 3. krs
Mannerheiminaukio 2
ke–pe 10–20.30, la 10–18, su ja ti 10–17
Liput: 12 / 8 €,
alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Vapaa pääsy kuukauden 1. pe