Julkaistu: 05.03.2015

Ranger

Helsinkiläinen hevibändi julkaisee odotetun esikoisensa.

2000-luvulla vaikutti siltä, että heavy metallista oli tullut koko kansan musiikkia. Lordi voitti euroviisut ja lapset moshasivat Hevisauruksen tahtiin. Marginaalissa kuitenkin kuhisi. Nyt Ranger on yksi bändeistä, jotka lunastavat heviä takaisin viihteen areenoilta.

Joukkio kertoo hakevansa vaikutteensa lähinnä 1980-luvulta, speed ja trash metallista. Samassa yhteydessä heidän kanssaan on mainittu niin Anthrax, Slayer kuin varhainen Metallicakin.

”Enpä tiedä, tuodaanko me metalliin mitään uutta. Tehdään vaan vanha hyvin”, helsinkiläiskokoonpanon rumpali ja biisintekijä Miko Sipilä toteaa.

Bändin syntytarinaakaan mies ei juuri dramatisoi.

”Vuonna 2008 joululomalla mietittiin, ettei Suomessa ole tarpeeksi hyvää hevibändiä. Se piti itse perustaa.”

Alkuperäisessä kokoonpanossa oli nykymiehistöstä Mikon lisäksi Dimi Pontiac, joka vastaa laulusta ja bassosta. Miko itse aloitti kitaran varressa, kunnes vaihtoi rumpuihin alkuperäisen takojan lopetettua. Heidän lisäkseen Rangeriin kuuluvat nykyään kitaristit Mikael Haavisto ja Ville Valtonen.

Levy-yhtiöiden ovet aukenivat

 Ranger aloitti soittamalla keikan siellä, toisen täällä. Kaksi demoa toivat tuntemattomalle bändille nostetta.

”2013 Combat Metal -demon jälkeen hommat alkoi pyöriä kunnolla ja tuli enemmän keikkaa. Samana vuonna pistettiin ulos Knights of Darkness, ja sitten soitettiinkin jo isoilla festareilla.”

Knights of Darknessin jälkeen Ranger on julkaissut Ektro Recordsin kautta yhden seiskatuumaisen, Shock Skullin. Niin julkaisut kuin keikat ovat saaneet suitsutusta osakseen, mistä kertoo sekin, että bändi sai käytännössä valita ensimmäisen pitkäsoittonsa julkaisijan. Diili tehtiin lopulta Spinefarmin kanssa.

”Tuon Shock Skullin jälkeen rupes tulemaan tarjouksia monelta lafkalta, isoilta ja pieniltä. Ei Ektro Recordsissa mitään vikaa ollut. Spinefarmin valitsemiseen vaikutti sekin, että niillä on toimisto stadissa”, Miko kertoo.

Metalliskene, onko sitä?

Odotettu esikoispitkä Where Evil Dwells ilmestyy maaliskuun 13. päivä. Bändi juhlistaa sen julkaisua keikalla Kuudennella linjalla. Lavalla nähdään myös Forced Kill, joka kuuluu samaan kotimaiseen old school -metalliskeneen. Vai onko moinen skene edes olemassa?

”No, en mä tiedä. Suomessa on kyllä hyviä speed- ja thrash-bändejä mutta ei niin paljoa, että niitä skeneksi kutsuisi. Muun muassa Forced Kill, Pyöveli, Rapid ja Jumalation ovat kovia! Hyviä heavy-bändejä löytyy myös, kuten Lord Fist ja Legionnaire.”

Rangerin yleisö – ja skene – on tosin yhtä lailla maailmalla kuin kotikonnuilla. Bändi keikkailee maaliskuussa Lontoossa, huhtikuussa Tanskassa ja kesällä ainakin Saksassa ja Norjassa.

Tiedot

Ranger

Ranger: Where Evil Dwells (Spinefarm)

Levynjulkaisubileet 13.3.2015 Kuudes Linja (Hämeentie 13)
Ranger, Forced Kill
Liput 11 e