Julkaistu: 10.03.2015

Pertti Kekarainen

Pertti Kekaraisen valokuvat leikittelevät tilan näkemisen ja syvyyden kokemisen mahdollisuuksilla.

Pertti Kekarainen (s. 1965) on tunnettu tilallisista valokuvistaan. Forum Boxin näyttelyssä on esillä Kekaraisen valokuvia, joissa pääosan ottaa tyylikkään geometrisesti läpikuultava tila. Valokuvat leikittelevät tilalla, tilan näkemisen ja syvyyden kokemisen mahdollisuuksilla.

Mikä on tila?

Valokuvien lisäksi Forum Boxin näyttelyssä on esillä muutamia installaatioita. Kaiken kaikkiaan teosmäärä ei ole suuri, joten itse Forum Boxin näyttelytila nousee korostuneesti esille – tai se häipyy omiin ”varjoihinsa” kadottaen tilallisuutensa, hieman katsantotavasta riippuen.

Kekarainen on luonut tilaan keinotekoisia pseudo-tiloja, eräänlaisia tiloja tilan sisälle, jotka muuttavat tai peilaavat varsinaista tilaa. Kekarainen tuntuu kysyvän ennen kaikkea, mikä tila on? Olenko varma näkemästäni? Mitä jos tila osoittautuu joksikin muuksi kuin ennalta odotan?

Tilan ulottuvuudet tuntuvat Kekaraisella laajenevan fyysisen todellisuuden tuolle puolen. Tilasta tulee jotain, mikä liittyy myös muistoihimme, kuvitelmiimme ja ajatuksiimme. Tila voi laajeta suunnattoman suureksi tai se voi kutistua äärettömän pieneksi.

Askel askeleelta

En ehkä aivan tavoittanut Kekaraisen housuihin ja jalkoihin liittyvää symboliikkaa, joka oli vahvasti läsnä monissa teoksissa. Muusta ihmiskehosta irrallisten jalkojen torson kaltainen olemus ja teosten osin metallinen, heijastava pinta saivat nekin kyseenalaistamaan uskon fyysisen todellisuuden luotettavuuteen.

Tuntuu kuin nuo osin jättikokoiset jalat yrittäisivät ottaa huimia harppauksia, mutta kykenisivät kuitenkin vain äärimmäisen pieneen, tuskin havaittavaan liikkeeseen – fyysisen tilan vankeja kenties nekin.

Voimakkain näyttelyn aiheuttama tunne taisi sittenkin olla hämmennys. Mitä olen oikeastaan nähnyt? Tästä epämääräisyyden tunteesta huolimatta uskoin kuitenkin nähneeni jotain hyvin konkreettista. Ehkäpä juuri tilan itsensä?

Tiedot

PERTTI KEKARAINEN

ForumBox
Ruoholahdenranta 3a

6.– 29.3.2015
ti–pe 11–17, la–su 12–16
vapaa pääsy