Julkaistu: 03.03.2015

Oikeusjuttu

Kuva: Juho Vuohelainen
Kafkan klassikkotarina kääntyy notkeasti kahden näyttelijän esitykseksi.

Eurooppalaisen kirjallisuuden iso nimi Franz Kafka tuo monelle mieleen oudot ja painajaismaiset tarinat ihmisistä, jotka kamppailevat suuria tuntemattomia voimia vastaan.

Teatteri Jurkan Oikeusjuttu-sovituksessa Kafkan monitulkintaisesta merkkiteoksesta on tislattu näkyväksi sen kätkemä musta huumori, yhteiskunnallinen satiiri ja eksistentialismi.

Tulkintaan ei ole tuputettu moraalisaarnoja tai carpe diem -henkisiä latteuksia, ja juuri tämän kylmäkiskoisuuden ansiosta esitys on mitä käyttökelpoisin.

Oikeus ja elämä

Esitys tuo noin sadan vuoden takaisen teoksen nykypäivään. Tarinan keskushenkilö Josef K (Markus Järvenpää) joutuu yhtäkkiä pidätetyksi, vaikka hän ei tiedä syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Näytelmän ensimmäinen puolisko kärjistää yhteiskunnan byrokratiakoneiston hulvattoman absurdiksi systeemiksi. Jokainen, joka on 2000-luvulla täyttänyt yhtäkään kaavaketta tai lomaketta, pystynee jossain määrin samaistumaan Josef K:n surkuhupaisaan ahdinkoon.

Väliajan jälkeen esitys vakavoituu ja muuttuu pohdiskelevammaksi. Viimeistään kun Josef K tapaa omituisen taidemaalarin Titorellin (Samuli Punkka), käy näytelmän sävy jo selkeän surrealistiseksi.

Lopulta systeemi kaikkine virkamiehineen, selvityksineen ja kaavakkeineen muodostuu yliluonnolliseksi - ihmisen koko olemassaoloa ja kuoleman välttämättömyyttä jäsentäväksi vertauskuvaksi.

Pieni tarina, suuri kertomus

Teatteri Jurkan näyttämö sopii erinomaisesti Kafkan maailman miljööksi. Se on sopivan karu ja samalla myös intiimi tuoden näyttelijät lähelle yleisöä. Pienen tilan monikäyttöisyys nousee uuteen potenssiin kekseliäällä valo- ja äänisuunnittelulla.

Järvenpään tulkinta Josef K:sta on rehti ja enimmäkseen sympaattinen. Punkka vaihtaa hahmoa kuin sukkaa. Hän on parhaimmillaan naisrooleissa.

Hienosti heittäytyvän näyttelijäkaksikon lisäksi toimivasta ja kompaktista esityksestä saa kiittää tekstin dramatisoijaa ja ohjaajaa Tuomo Rämöä, joka on tavoittanut kafkamaisuuden ytimen mielenkiintoa ylläpitävällä tavalla.

Kohtausten rytmi pysyy kaiken aikaa tiukkana, mutta se ei silti kavenna tarinan koskettavuutta. Dramaturgiset painotukset ovat oivaltavia, puhumattakaan esitystä elävöittävistä sivuhahmoista, kuten puhuvasta tuhkakupista.

Kafkamaisuuden olemus syntyy silti ennen kaikkea tiedon pimittämisestä. Sillä tavalla sattumanvaraisenkin ihmisen yksittäisestä vastoinkäymisestä kasvaa elämän kokoinen filosofia. Ajatukset ovat harvoin esityksen jälkeen niin kirkkaat mutta samalla hämmentyneet.

Tiedot

Oikeusjuttu

Ensi-ilta Teatteri Jurkassa 26.2.2015

Vironkatu 7, Helsinki

Rooleissa: Markus Järvenpää ja Samuli Punkka

Dramatisointi ja ohjaus: Tuomo Rämö

Lavastus ja pukusuunnittelu: Tomi Flyckt

Äänisuunnittelu: Hannu Hauta-aho

Esitys on yhteistuotanto Lappeenrannan kaupunginteatterin, Teatteri Jurkan ja Teatteri Kansan syvien rivien kanssa.