Julkaistu: 11.03.2015

Miekkailija

Tositarina Viron lähihistoriasta on Klaus Härön käsissä sulaa kultaa.

Klaus Härö tunnetaan erinomaisista elokuvista. Näkymätön Elina- (2002), Äideistä parhain- (2005) ja Postia pappi Jaakobille (2009) -elokuvien tekijä osaa kertoa tarinan kuvien voimaan luottaen.

Häröllä on myös silmää käsikirjoituksille – siis sellaisille, joihin ylipäätään kannattaa tarttua. Kun tähän yhtälöön vielä lisätään ohjaajan kyky saada näyttelijöistä, olivat he sitten aikuisia tai lapsia, kaikki irti, on tie menestykseen viitoitettu.

Härön viides pitkä elokuva Miekkailija (2015) sijoittuu 1950-luvun alkuun. Nuori mies, Endel Nelis (Märt Avandi), saapuu Viron Haapsaluun, missä eletään neuvostovallan miehityksen ehdoilla.

Leningradissa miekkailua opiskellut nuorukainen piileskelee salaista poliisia, joka haluaa saattaa tämän edesvastuuseen sodanaikaisesta saksalaismielisyydestä.

Endelistä tulee paikallisen koulun liikunnanopettaja, jonka ideoimassa urheilukerhossa aletaan harjoitella miekkailua. Oikeiden florettien puuttuessa lapsille väsätään puumiekat. Pikkuhiljaa koululaiset innostuvat jännittävästä harrastuksesta ja opettajasta, joka jaksaa uskoa heidän oppimiseensa.

Koulun rehtoria (Hendrik Toompere) uuden opettajan suosio ei miellytä, vaan hän päättää ottaa selvää tulokkaan taustasta. Kun Endel aavistaa maan jälleen polttavan jalkojensa alla, ei käpälämäkeen lähteminen ole enää yksinkertaista. Lasten ohella mies on kiintynyt kauniiseen kollegaansa Kadriin (Ursula Ratasepp).        

Miekkailija on vähäeleinen, koskettava kertomus ihmisistä julman miehitysvallan puristuksissa. Etenkin Krimin ja Ukrainan tapahtumien valossa on vaikea kuvitella tätä ajankohtaisempaa elokuvaa. Härö ei kuitenkaan saarnaa tai julista, vaan hän keskittyy yksilön mielen liikahduksiin mikroskooppisen tarkasti ihmisyyttä ja toivoa unohtamatta.

Samalla elokuva onnistuu olemaan huiman jännittävä, yksittäisissä kohtauksissa suorastaan henkeäsalpaavan tiivistunnelmainen draama. Leningradiin sijoittuva vivahteikas kisajakso on rytmitykseltään suorastaan mestarillinen.

Viron tunnetuimpiin nykynäyttelijöihin lukeutuva Avandi (Nimet marmoritaulussa, 2002) tekee loisteliaan roolityön ”jumalan selän taakse” joutuvana miehenä, joka löytää itsensä ja omanarvontuntonsa elämän kolhimien lasten keskeltä.

Yhtä suuren kiitoksen ansaitsevat lapsinäyttelijät, joista etenkin pikku-Martaa esittävä Liisa Koppel jää unohtumattomasti mieleen. Mikä valloittava voima tästä pienestä mutta pippurisesta persoonasta uhkuu!

Tositapahtumiin pohjautuvan tarinan universaali riipaisevuus piilee juuri Endelin ja hänen oppilaittensa kohtaamisissa. Samoin se on läsnä Jaanin (Joonas Koff) ja hänen isoisänsä (Lembit Ulfsak) suhteessa.

Millaisen esimerkin aikuinen voi lapselle antaa; mikä on esimerkin voima – näihin kysymyksiin Miekkailija vastaa pakahduttavan väkevästi.

Tiedot

MIEKKAILIJA

Ensi-ilta 13.3.2015.

Suomi, Viro, Saksa 2015

Ohjaus: Klaus Härö

Käsikirjoitus: Anna Heinämaaa

Kuvaus: Tuomo Hutri

Leikkaus: Tambert Tasuja, Ueli Christen                 

Musiikki: Gert Wilden Jr

Pääosissa: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere; Joonas Koff, Ann-Lisett Rebane

Kesto: 98 min