Julkaistu: 19.03.2015

Meadow, meadow, meadow

Kuva: Timo Wright
Kansainvälinen taiteilijaryhmä saa yleisönkin rikkomaan rajojaan.

Näin sopivasti ennen vappua voi kuvitella seuraavaa. Juhlat ovat alkaneet torstaina iltapäivällä, mutta ollaan jo sunnuntaissa, aamussa juuri ennen auringon nousua. Lehti on ehkä jo kolahtanut postiluukusta, mutta kukaan ei ole kiiinnittänyt siihen huomiota. Juhlijat ovat päässeet onnellisuuden flow'n tilaan, kaikki estot ovat kadonneet, mieli on raukea.

Yksi pari nojailee toisiinsa, tanssii hitaita. Musiikilla ei ole niin väliä. He potkivat roskia ympäriltään, jos niihin sattuvat astumaan. Joku löytää vielä juomattoman viinapullon, kiertää sen kanssa jakamassa pieniä hörppyjä. Joitakin uusia ihmisiä astuu sisään, heidät otetaan nautinnollisin, raukein suudelmin vastaan. Sisääntulleet oivaltavat nopeasti tunnelman, uppoavat siihen ja heittävät arjen esteet mielestään.

Tämä on kuva kolmiosaisesta Meadow-esityksen kakkoskonseptista, jonka ovat luoneet Jassem Hindi, Ruairí Donovan ja Cathy Walsh. Nämä tekijät eivät ehkä tunne suomalaista vappuperinnettä, mutta ovat silti onnistuneet tunnelmassa.

Konseptin luojilla on alastomat hetkensä, mutta se on yleensä ulkomaalaisille paljon jännittävämpää kuin meille saunan kasvattamille. Suomalaiset esiintyjät Justus Pienmunne, Elina Pirinen, Maria Saivosalmi ja Aino Voutilainen, sekä ruotsalainen Kenneth Bruun Carlson luovat maagista tunnelmaa härnäämällä ja testaamalla yleisön vastaanottokykyä.

Katsojasta tulee esiintyjä

Näytöstä voi katsoa ja ihmetellä paikallaan tai liikkua näyttämöllä, ottaa osaa esitykseen. Monesta katsojasta tuleekin esiintyjä. Näkemässäni esityksessä muutaman kymmenen katsojan yleisöstä esiintymisen ammattilaisia näkyi olevan suurin osa, joten yleisellä ilonpidolla ei ollut rajoja. Ei voi sanoa, kuinka tämä toimisi, mikäli esiintyjät eivät lainkaan tuntisi katsojiaan. Näin esitys on lempeä, vaikkakin sovinnaisuuksia rikkova performanssi.

Tässä konseptin tilanteessa on meditatiivinen tunnelma, kuten koko esityksessä. Esiintyjäryhmä luo tilaan maailman, jossa asiat tapahtuvat kuin hidastettuna. Yhtäkkiä katsojallekin voi olla luonnollista riisua vaattensa ja vaihtaa niitä esiintyjän kanssa.

Esityksen tästä tekee se, että tietyt ihmiset, esiintyjät, tietävät suurin piirtein, mitä on tulossa. Miten pitkään asioita tehdään, kuinka pitkälle mennään. Yleisö elää mukana, kuin happeningissä. Lempeää on myös se, että mukaan ei ole pakko mennä. 

Pitkin näyttämöä, muiden roskien seassa, on paljon neilikoita. Neilikat tuoksuvat voimakkaasti. Ne tuovat mukaan ajatuksia luonnosta, niityistä, pelloista, avoimista tiloista.

Teoksen ensimmäinen osa, ensimmäinen konsepti, on Elina Pirisen, ja kolmas ja viimeinen on Maria Saivosalmen luoma. Molemmat osat edistävät meditatiivisuutta, luovat pysähtyneen hetken. Aloituksena esiintyjien hidas pyöriminen antaa yleisölle aikaa pysähtyä päivän rientojen jälkeen ja keskittyä. Elina Pirinen toistuvaa liikettä yhdessä herkän äänen kanssa taitavasti. Äänet alkavat soida tilassa ja täyttää sen.

Tiedot

Meadow, meadow, meadow

Zodiak, Tallberginkatu 1 B

Kokonaiskonsepti, äänisuunnittelu, visuaalinen konsepti: Elina Pirinen, Maria Saivosalmi, Jassem Hindi, Ruairí Donovan, Cathy Walsh
Koreografia
Niitty 1: Elina Pirinen
Niitty 2: Jassem Hindi, Ruairí Donovan, Cathy Walsh
Niitty 3: Maria Saivosalmi
Esiintyjät: Kenneth Bruun Carlson, Ruairí Donovan, Jassem Hindi, Justus Pienmunne (TeaK), Elina Pirinen, Maria Saivosalmi, Aino Voutilainen, Cathy Walsh, Alli Mattila (PKKY Outokumpu)
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Kuvataiteilija: Lotta Esko
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Elina Pirinen, Maria Saivosalmi, Jassem Hindi

Esitys ei sovi lapsille.

Liput: 23/15 €

Ensi-ilta 13.3.2015

Esityksiä 26.3.2015 saakka