Julkaistu: 10.03.2015

Hurraa!

Lasten ja nuorten esitystaiteen festivaali Hurraa! on tänä vuonna entistäkin kehollisempi kokonaisuus teatteria, tanssia, nykysirkusta ja satuoopperaa.

Hurraa!-festivaali kokoaa jälleen kotimaisen lapsille ja nuorille suunnatun esitystaiteen parhaimmiston pääkaupunkiseudulle 22.3.–29.3. Esityksiä tullaan näkemään niin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla kuin Kauniaisissakin.

Vuonna 2003 perustettu festivaali järjestetään vuorovuosin kansainvälistä lasten- ja nuortenteatteria esittävän Bravo!-festivaalin kanssa. Festivaalituottaja Anna Rosendahl kertoo, että Hurraa! pidetään tänä vuonna seitsemättä kertaa.

Enemmän kehollisuutta

Hurraa!-festivaali sai alkunsa siitä, kun eri kaupunkien kulttuurikeskukset ja -palvelut halusivat kutsua yhteen erilaisia esiintyjäryhmiä ja kierrättää niitä viikon ajan eri kulttuuritaloissa niin paljon kuin mahdollista. Rosendahl arvelee, että toiveena on ollut saada näkyvyyttä ryhmille ja sitä kautta koko lasten ja nuorten kulttuurikentälle. Ohjelmisto painottuu vuosittain hieman eri tavalla.

"Vuonna 2013 esillä tuntui olevan paljon nukketeatteria, kun taas tänä vuonna näyttäisi olevan enemmän kehollista, fyysistä ja sanatonta esitystaidetta", Rosendahl sanoo.

Festivaalituottajan mukaan perinteistä puheteatteria on ohjelmistossa nyt melko vähän, ja hän otaksuu sen heijastelevan yleistä murrosta koko esittävän taiteen kentässä.

Taidetta vauvoille

Festivaalilla on koettavissa ainakin tanssia, satuoopperaa ja klovneriaa. Esitysten kohderyhmät vaihtelevat vauvoista nuoriin. Nollasta yksivuotiaille suunnattu Loiske Ensemblen BabySauna-esitys kuuluu festivaalin kantaesityksiin.

"BabySauna on sauna-aiheinen esitys, jossa yksi esiintyjä varioi peseytymiseen liittyviä eleitä pesuvatien, saunakivien ja vihtojen kanssa. Sen äänimaailma on saunasta tuttua, ja siinä on lauluja, jotka kutsuvat saunomisen pariin" Rosendahl kertoo.

"Vauvaesityksillä on ihan oma logiikkansa: Ne kestävät maksimissaan noin puolituntia, ja niistä on helppo poistua kesken, jos vauvaa alkaa esimerkiksi itkettää liikaa. Esitykset perustuvat yksinkertaisiin valoihin, ääniin ja liikkeisiin."

Räppiä ja battleja nuorten päivässä

Festivaalin toinen kantaesitys on Arja Tiilin & Co:n nuorille suunnattu vallankäyttöä käsittelevä break-dance -esitys Break the Fight!. Koulukiusaamista vastaan asettuvan esityksen ympärille on koottu runsaasti erilaista oheistoimintaa.

"Koska Break the Fight! on festivaalin ainoa +13-esitys, päätimme rakentaa sen ympärille nuortenpäivän. Sen yhteydessä voi muun muassa nähdä taidebattlen, jossa kaksi ammattinäyttelijää ja kaksi ammattitanssijaa battlaavat yleisön antamista kannanoton aiheista. Stoassa lavalle astuu lopuksi freestylen kuningas Särre, joka räppää improvisoidusti niin ikään yleisön antamista aiheista."

Nuorten päivää vietetään keskiviikkona (25.3.) Stoassa ja perjantaina (27.3.) Espoon Kannusalissa.

Jotain vanhemmillekin

Nykysirkusryhmä Kallo Collectiven esitys Catepillars - Toukkien elämää kuuluu Rosendahlin tämän vuoden suosikkiesityksiin. Siinä kaksi mokailevaa klovnia yrittää auttaa perhosentoukkia kuoriutumaan koteloistaan.

"Se on ehkä yksi hauskimmista esityksistä, jonka olen vähään aikaan nähnyt. Se kertoo hirmu informatiivisesti perhosentoukista, mutta toisaalta myös teatterin perusluonteesta. Se koskettaa ennen kaikkea ihmistä eikä ikähaarukkaa."

Se, mistä lapset pitävät, on Rosendahlin mielestä vaikein mahdollinen kysymys. Hän päätyy kuitenkin vastaamaan, että yleensä lapset pitävät siitä, että he voivat osallistua.

"Toisaalta lapset tykkäävät ihan samoista asioista kuin aikuisetkin, eli siitä, että esiintyjät ovat suvereeneja ja hyvin heittäytyviä", Rosendahl huomauttaa.

"Hauskuus ja jännittävyys ovat toki myös tärkeitä, ja hyvä esitys puhuttelee aina iästä riippumatta."

 

Kuva: Kallo Collective: Catepillars - Toukkien elämää, kuvaaja Heidi Hanna Karhu

Tiedot

Hurraa!-festivaali lapsille ja nuorille 22.3.–29.3. Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen.