Julkaistu: 11.03.2015

Häxan

Kinokonsertti vie noituuden synkkään maailmaan.

Viime syksynä avatun WHS Teatteri Unionin lähtökohtina ovat visuaalisuus ja poikkitaiteellisuus. Näytökset yhdistävät elokuvaa muihin esitystaiteisiin kuten livemusiikkiin.

"Lokakuussa esitimme kinokonsertissa vuonna 1922 tehdyn mykkäelokuvan nimeltä Kuningattaren Rakastaja. Esitys sujui niin hienosti, että aloimme heti suunnitella uutta kinokonserttia. Talvella päädyimme tekemään Häxanin", kertoo Nina Haukkovaara WHS Teatteri Unionista.

Myös tanskalaisen Benjamin Christensenin ohjaama Häxan on vuodelta 1922. Elokuvaessee perustuu ohjaajan omiin tutkimuksiin noitavainoista. Yksinomaan yöllä filmattu elokuva sekoittaa kauhu- ja dokumenttielokuvan aineksia. Ilmestyessään elokuva herätti Euroopassa sensuuria, inhoa ja aitoa kauhistusta. Ranskassa ja Italiassa Katolinen kirkko vastusti voimakkaasti sen esittämistä.

Haukkovaaran mukaan ainutlaatuiset elokuvanäytöket houkuttelevat aikana, jolloin melkein kaiken voi katsoa kotona netistä.

"Elokuvakonsertit tarjoavat poikkeuksellisen ja yhteisöllisen elämyksen. Kun musiikki soitetaan livenä, jokainen esityskerta on uniikki."

Häxanin musiikki esitetään suurimmaksi osin improvisoituna kuten mykkäelokuvan perinteisiin kuuluu.

"Matti Bye ja Laura Naukkarinen ovat soittaneet Häxania ennenkin, mutta bändi saapuu paikalle päivää ennen näytöksiä, eikä suunnittele esitystä kovin tarkasti etukäteen. "

Haukkovaaran mukaan vaihtoehtoisia elokuvateattereita tarvitaan, jotta Helsingin elokuvatarjonta pysyisi monipuolisena. Samalla, kun keskustassa Finnkino supistaa taide-elokuvien tarjontaa, korttelikinot helpottavat tilannetta.

"Häxanin kokemista ei voi verrata siihen, että mennään vaan katsomaan joku Finnkinossa pyörivä leffa. Kyse on elokuvaelämyksestä, jonka muistaa pitkänkin ajan jälkeen."

Tiedot

Häxan Kinokonsertti
17.3-19.3
Liput 15-20 e

Ohjaus: Benjamin Christensen
Ruotsi, 1922
K-16

Säestys: Samuli Kosminen, Linda Fredriksson, Launau sekä Matti Bye.

WHS Teatteri Union
Unioninkatu 45 LH 1-2 / Siltavuorenranta 18