Julkaistu: 19.03.2015

Big Game

Suomalaispoika pelastaa Amerikan presidentin hupaisassa action-retroilussa.

Omintakeinen joulupukki-seikkailu Rare Exports (2010) oli Jalmari Helanderin menolippu kansainvälisiin elokuvatuotantoihin. Hollywoodin soidinkutsuihin Helander ei ole toistaiseksi halunnut vastata, mistä todistuksena ensi-iltateattereihin saapuu miehen action-uutukainen Big Game (2015).   

Amerikan presidentin (Samuel L. Jackson) lentokone ammutaan alas Suomen Lapin kohdalla. Miehuuskoetta suorittava 13-vuotias Oskari (Onni Tommila) löytää erämaasta pressan pelastuskapselin, jota paikantaa myös ryhmä häikäilemättömiä terroristeja.

Pojan tehtäväksi lankeaa toimittaa ”vapaan maailman johtaja” takaisin ihmisten ilmoille. Samalla Oskari voi todistaa isälleen olevansa sittenkin oikea mies.  

Big Game on vahvasti kasarihenkinen toimintapaketti, jonka valtti on sen humoristinen omaleimaisuus. Suomalaisuus on silkkaa fiktiota aina Saksassa kuvattua Lappia myöten, mutta mitä väliä jos lopputulos hauskuuttaa. Alun kömpelyys vaihtuukin pian hurttiin meininkiin, jolle Helanderilla on silmää sekä visuaalisuuden että juonenkäänteiden tasolla.

Aivot narikkaan ja vaihde vapaalle

Aivot narikkaan, popcornia ja vaihde vapaalle – Big Game on viihdettä viihteen vuoksi, eikä se yhtään häviä isommille esikuvilleen, joista ensimmäisenä mieleen juolahtavat Die Hardit ja Cliffhanger – kuilun partaalla (1993). Huumori kukkii ja pahikset ovat läpikotaisin pahoja, sen syvällisempää otetta elokuvalta ei pidä odottaa.

Suomen kaikkien aikojen kallein elokuva (8,5 milj. euroa) on sutjakka aikaansaannos, joka taatusti entisestään vahvistaa Helanderin neuvotteluasemia kansainvälisillä elokuvamarkkinoilla. Puolitoistatuntisessa selviytymistarinassa ei ole spektaakkelipöhöä, vaan se pysyy jäntevästi kasassa niin maassa, vedessä kuin ilmassa.

Onni Tommilan ja Samuel L. Jacksonin yhteispeli toimii riemukkaasti. Nuori suomalainen pärjää hienosti nimekkään jenkin rinnalla, oli kyse sitten leirinuotiorupattelusta tai pakomatkasta pakastimen sisällä.

Mikä ilahduttavinta, kaksikko vaikuttaa todella viihtyneen yhteisissä kohtauksissaan. Hommassa on letkeyttä, joka tarttuu myös katsojaan.

Dialogi on tavanomaista toimintaläppää, joka suomenkielisenä tökkii kieltämättä ikävästi. Kiusaannuttavimmat kohtaukset saadaan onneksi pian pois alta, kun vuoropuhelu vaihtuu voittopuolisesti englantiin.    

Big Game näyttää komealta. Vaikka rahaa on ollut käytössä vain murto-osa esimerkiksi Cliffhangerin 65 miljoonan dollarin budjettiin verrattuna, kohtaukset vuorilla ja Air Force Onessa ovat vakuuttavia.    

Elokuvaan on Jacksonin lisäksi saatu myös muita niminäyttelijöitä. Suurin osa heistä kuuluu Hollywoodin taattuun kakkoskaartiin kuten Felicity Huffman, Ray Stevenson ja Victor Garber, mutta pienen CIA-roolin tekevä Jim Broadbent lukeutuu jo parhaaseen a-ryhmään.

Tiedot

Big Game

Suomi, Iso-Britannia, Saksa 2015

ENSI-ILTA 19.3.2015

OHJAUS Jalmari Helander

KÄSIKIRJOITUS Helander, Petri Jokiranta

KUVAUS Mika Orasmaa

LEIKKAUS Iikka Hesse  

MUSIIKKI Juri Seppä, Miska Seppä

PÄÄOSISSA Onni Tommila, Samuel L. Jackson, Ray Stevenson, Jim Broadbent, Felicity Huffman, Jorma Tommila, Mehmet Kurtulus, Victor Garber, Ted Levine, Risto Salmi

KESTO 90 min