Julkaistu: 18.02.2015

Tekosyy-klubi

Matti Mikkola on maaliskuun klubin päävieras. Kuva: Pietari Hatanpää
Elvis ry:n säännöllisillä iltamilla tuodaan esiin tekijöitä musiikin takaa.

Elvis ry on säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien yhdistys. Se ajaa jäseniensä asioita, niin taloudellisia etuja kuin asemaa ja arvostusta.

Jälkimmäisiä ajetaan muun muassa vuodesta 2010 pidettyjen, akustisten Tekosyy-klubien kautta. Joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona järjestettävällä klubilla joukko musiikin ammattilaisia pääse kertomaan tekemisensä taustoja ja esittämään kappaleitaan livenä.

”Kaikki tuntevat Paula Koivuniemen, mutta harva tietää, kuka ne biisit on tehnyt. Tässä on nimenomaan tarkoitus tuoda näitä tekijöitä esiin”, Elvis ry:n viestintäpäällikkö Nina Lith avaa klubin ideaa.

Tekosyy-klubi aloitti toimintansa Piritta-kahvilassa, mutta siirtyi vuonna 2013 vallilalaisen kortteliravintolan Allotrian tiloihin.

”Viime vuosi oli Elvis ry:n 60-vuotisjuhlavuosi, minkä tiimoilta innostuttiin viemään klubia muillekin paikkakunnille. Se otettiin niin riemulla vastaan – kuulemani mukaan erityisesti Oulussa – että klubia halutaan pitää jatkossakin muuallakin”, Lith kertoo.

Maaliskuun tekijät

Tekosyy-klubi jakautuu kolmeen osaan. Itse teossa -osion tekijät saavat yleisöltä sanoja, joiden pohjalta heidän on tehtävä valmis biisi illan loppuun mennessä. Tekosyy-osiossa illan päävieras kertoo biisiensä ja tekoprosessiensa taustoja. Viimeinen osio on Nostolava, ja se on keskittynyt esittelemään vähemmän tunnettuja tekijöitä tai tekijöitä, joilla on uusi vaihe urallaan.

Maaliskuisella klubilla muun muassa iskelmiä tehneet Pertti Jalonen ja Topi Salmi joutuvat biisinikkareiksi, kun taas uutena nimenä esiintyy Mika Peltonen. Päävieras on Tehosekoittimesta tuttu muusikko-lauluntekijä ja Pepe & Saimaa -projektin isä Matti Mikkola.

”Yleisöä on ollut laidasta laitaan, koska pääesiintyjiäkin on laidasta laitaan. Pääesiintyjästä riippuu paljon yleisön rakenne, etenkin ikärakenne. Mutta minusta tuntuu, että klubi on vakiinnuttanut asemansa musiikkinäyttämönä”, Lith arvioi.

Hänen mukaansa esiintyjät ovat kiitelleet yleisöä, joka keskittyy kuuntelemaan tekijöitä. Klubi ei ole perinteinen kapakkailtama, jossa bändi tsekataan, jos oluen litkimiseltä ehditään.

Digiajan haasteet

Nina Lith sanoo musiikintekijöiden kohtaavan paljon uusia haasteita. Digiaikana jakelukanavia on entistä enemmän, mutta tienestit eivät ole kasvaneet. Lith muistuttaa uutisista, joiden mukaan levymyynti on romahtanut entisestään.

”Tekijöiden tulot tulevat todella pienistä puroista. Tekijänoikeustulo on usein tekijöille ainoa musiikin tekemisestä saatava tulo. Eivät he tee keikkaa tai myy t-paitoja.”

Elvis ry ei ole kuitenkaan epätoivon lähettiläs. Lithin mukaan musiikkiviennissä olisi potentiaalia. Yhdistys on myös tehnyt YouTube-videon, joka summaa tämän hetken suurimmat ongelmat musiikintekijöiden kannalta, mutta antaa myös ehdotuksia näiden korjaamiseksi.

”Video on kohdistettu vaalikevääseen herättelemään vanhoja ja uusia edustajia.”

Tiedot

Tekosyy-klubi

4.3.2015 klo 20–22

Pertti Jalonen ja Topi Salmi
Matti Mikkola
Mika Peltonen 

Allotria (Hämeentie 68)

5 euroa