Julkaistu: 05.02.2015

Romeo vs. Julia

Shakespearen ja teatterin lumoa Komissa.

Teatteritaiteen maaginen motto ”entäpä jos” saa kutkuttavan ja romanttisen ilmiasun KOM-teatterissa. Maailman kuuluisimpien rakastavaisten, Romeon ja Julian tarina päättyi traagisesti kaksois-itsemurhaan. Mutta entäpä jos tarina olisikin jatkunut toisella tavalla ?

Shakespearen näytelmän lumoon ovat tarttuneet Lauri Sipari ja Liisa Urpelainen. Heidän käsittelyssään rakastavaiset on tuotu varsin nerokkaasti nykyaikaan. Eronnut pari kohtaa sattumalta pitkästä aikaa ja on jälkipuinnin paikka. Alkaakohan vanha suola janottaa? Sankariparina nähdään Marja-Leena Kouki ja Erkki Saarela. Ohjauksesta vastaa Laura Jäntti.

Nerokas käsikirjoitus

Esitykseen on rakennettu hienosti kaksi tasoa. Heti alussa tunnelmallinen valaistus, helisevä musiikki ja Shakespearen kaunis kieli Siparin käännöksenä vievät kohti romantiikkaa. Toinen taso on hälisevä rautatieasema Italiassa. Romeon ja Juliettan kohtaaminen ei sujukaan ihan niin kuin Strömsössä. Eroon liittyneet haavat ja vuosikymmenten aikana kertynyt kauna kilpailevat ensirakkauden nostalgian kanssa. Nerokkaassa ohjauksessa nämä tasot vuorottelevat ja katsomossa alkaa jännittää, kuinka tässä käy.

Siparin ja Urpilaisen teksti on aivan mainio! Nykyajan tasoon on saatu ujutettua hauskasti alkuperäisen näytelmän tematiikkaa. Julian toiminnallisuus ja voima näkyvät nyt holhoamisena, jopa nalkuttamisena. Romeo ei taas voi mitään sille, että on vähän hömelö häntäheikki. Shakespearea tuntevat löytävät vinkeitä viitteitä myös muista näytelmistä. Pelkästään tekstin tasolla Romeo vs. Julia on nautinnollinen teos.

Loistava pari

Teatterin lumoa ja magiikkaa on läsnä, sillä Komissa juhlitaan Marja-Leena Koukin 50-vuotistaiteiljiajuhlaa. Ainutlaatuista sekin, että Saarela ja Kouki ovat syntyneet samana vuonna, 1945. Hellyttävän lisänsä esitykseen tekevät taustaprojisoinnit, joissa vilahtelee Koukin ja Saarelan nuoruuden kuvia. Voi miten säihkysilmäisiä ja kirkasotsaisia he ovatkaan! Illuusio nuoruuden rakastavaisista, Romeosta ja Juliasta, on hämmentävä.

Kouki ja Saarela ovat erinomainen pari. Jäntin ohjauksessa kumpikin saa tilaa ja kummankin hahmosta tulee uskottava. Romanttisten sitaattien ja raadollisen arjen vuorottelu sujuu taitavasti. Tulkinnassa näkyy tragikoominen inhimillisyys; se, kuinka tärkeän ihmissuhteen koukerot ja kumppanin vinkeet eivät katoa vuosikymmenten eronkaan jälkeen.

Melko pian ollaan vanhan perusriidan äärellä. Toisaalta Saarela saa somasti Koukin notkeaksi vahaksi hyräilemällä yhteisten hellien hetkien biisiä, joka on hauskasti Tiritomba.

Tällä kertaa Saarelan lupsakka hurmuri vetosi minuun enemmän. Loppupuolella tuli tunne, että hän tosissaan halusi hyvittää ja pyysi uutta mahdollisuutta. Koukin tulkinta oli tylympi ja torjuvampi. Ehkä ohjauksessa ja tulkinnassa oli tarkoituksella haettu eron haavan suojelua.

Romeo vs. Julia jättää haikean ja romanttisen olon. Rakkaus on elämän suola ja kirveleekin niin ihanasti.

Tiedot

Romeo vs. Julia

Helsingin ensi-ilta 24.1.2015 Kom-teatterissa

Ohjaus: Laura Jäntti
Rooleissa: Marja-Leena Kouki ja Erkki Saarela
Visualisointi: Sari Salmela
Musiikki: Eero Ojanen 
Valot: Jukka Kuuranne