Julkaistu: 19.02.2015

Riiko Sakkinen

Riiko Sakkinen: Hundred Acre World 2015. 240 x 240 cm Acrylic, enamel and felt-tip pen on canvas
Riiko Sakkinen jatkaa yhden miehen taisteluaan kapitalismia vastaan.

Turbo Realism on Riiko Sakkisen (s.1976) perustama taidesuuntaus, jonka tarkoituksena on tehdä globaalista kapitalismista näkyvää. Sakkisen taide onkin ottanut kielekseen markkinatalouden globaalit brändit, joita muuntelemalla ja ironisoimalla hän nostaa esille yhteiskunnallisia epäkohtia.

Ristiriitoja

Sakkisen taide perustuu aika hätkähdyttäville vastakkainasetteluille. On hämmentävää nähdä iloinen, punainen ketsuppipullo, jonka alapuolelle on lueteltu kansanmurhia. Näin teoksessa nimeltä Chup (My Favorite Genocides), 2010 eli Lempikansanmurhani.

Mikki Hiiri, Nalle Puh, Super Mario ja Roope Ankka kuuluvat myös Sakkisen kuvastoon. Ne eivät kuitenkaan seikkaile tavanomaisissa ympyröissään, vaan julistavat sanomaa: ”There is no God but money. Death is the messenger of money” tai ”All animals are equal but some animals are richer”.

Sakkinen tavallaan ujuttaa hurjan sanomansa kermalla kuorrutettuna sisään hienoon helsinkiläiseen galleriaan, jonka seinillä myytävän taiteen hinnat ovat usein sitä luokkaa, että vain kapitalistilla on niihin varaa…

Ratkaisuja?

Sakkisen taiteesta jää hankala olo. Se lienee tarkoituskin. Ehkä tämä on ainut keino saada näin hurja sanoma lävitse sen omilla kotikentillä. Mutta pieni epäilys kaivertaa kuitenkin mielen sopukoissa. Saavuttaako Sakkinen kuitenkaan tavoittelemiaan tarkoitusperiä?

Onko meidän liian helppo hymistellä näiden teosten äärellä, kauhistella kansanmurhia ja rahan valtaa, ja sitten ostaa teos 10 000 eurolla? Osuuko Sakkisen taide maaliinsa? Osoittaako se yhteiskunnallisia epäkohtia ja rakenteellisia ongelmia ja saako se aikaan muutoksen? En tiedä.

Kenties vastaus löytyy Sakkisen taidekäsityksestä. Sanoohan hän turborealismissaan, että taide ei saa puhua taiteesta, kuten esimerkiksi modernismi teki. Mutta halusipa tai ei, taidemaailma ottaa hänen teoksensa syleilyynsä ja osaksi tämän päivän trendikästä kantaaottavaa nykytaidetta.

 

Tiedot

Riiko Sakkinen

Turbo Realism

Galerie Forsblom

13.2. - 8.3.2015

Lönnrotinkatu 5 / Yrjönkatu 22

p. 09-6803700

ma-pe 11-18, la 11-16, su 12-16

vapaa pääsy

samaan aikaan: Leena Nio, Toni R. Toivonen