Julkaistu: 04.02.2015

Punainen Helmi

Naisklovnit valtaavat Tanssiteatteri Hurjaruuthin näyttämön.

- En mieti, mitä tarkoittaa olla naisklovni. Klovnihahmoni Hannibal pohtii, mitä on olla nainen, ihan niin kuin minä itsekin, sanoo Niina Sillanpää, yksi Tanssiteatteri Hurjaruuthin näyttämöllä järjestettävän Punainen Helmi -festivaalin esiintyjistä.

Sillanpää esiintyy Naisklovnifestivaalin Iltamissa yhdessä Amira Khalifan ja Nora Raikamon kanssa. Näyttämöllä nähdään Hannibal, Secret ja Tik-Tak. Hahmot ovat seikkailleet yhdessä näyttämöillä  jo vuosia. Yhteisistä kohtaamisista heille on muodostunut omat henkilöhistoriansa, keskinäiset suhteensa ja aiheensa.

- Näitä hahmoja ei ole rakennettu, vaan ne ovat muotoutuneet yhteisten kokemusten kautta. Suhtaudun omaan hahmooni kuten henkilöön, joka tulee käymään. Niin kuin joulupukki. Olen viettänyt aikaa Hannibalin kanssa.

Sillanpää, Khalifa ja Raikamo kuuluvat kymmenen vuotta toimineeseen RedNoseClubiin, teatteriklovneriaa esittämään ryhmään.

- Emme ole suloisia sirkusklovneja, vaan tulemme näyttämölle teatterimaisempina, ’pudotetumpina’. Esityksemme perustuvat improvisaatioon ja yleisökontaktiin.

Naisklovneriaa esityksestä tekevät aiheet. Naisilla on naisten teemat, eivätkä esiintyjät päästä toisiaan helpolla. Mustan huumorin kautta he käsittelevät kiusallisiakin asioita. Mukana voi olla kohtauksia äitiydestä, suhteista, töistä. Klovneihin saa samastua, mutta yleisö ei osallistu esityksen valmistumiseen.

Punaisen Helmen punainen lanka

- Tuomme yhteen maailmanluokan kansainvälisiä klovnittaria. Suomalaisissa tekijöissä on Ruotsin Teatterikorkeakoulusta valmistuneita sirkusmaistereita sekä klovneriaa pitkään tehneitä näyttelijöitä, kertoo Hurjaruuthin tiedottaja Pisko Aunola.

Festivaalin esitysten yhteiseksi teemaksi nousee kysymys siitä, mitä on olla ihminen, ja erityisesti nainen.

- Nainen kohtaa monta myyttiä, mukana on eloveenaa ja niskavuorta. Esitykset tutkailevat ja venyttävät sukupuolirajoja.

Aikaisemmin vain aikuisille suunnatulla festivaalilla on tänä vuonna myös koko perheen iltapäivä. Festivaalilauantaina näyttämölle astuu Lilli Pii, klovni, joka on monelle alle kouluikäiselle tuttu television Pikku Kakkosesta.

Muut illat ovat jo esitysaikojen puolesta suunnattu teini-ikäisistä aikuisiin.

Tiedot

Punainen Helmi 2015

11.02.2015 - 14.02.2015

Hurjaruuthin näyttämö, Tallberginkatu 1 A, 2. kerros

Festivaalin ohjelma ja aikataulut