Julkaistu: 27.02.2015

Nagashila

Kontemplaatiomaalaus (LOGOS – sarja). Öljyväri pellavakankaalle, 115 x 150 cm, 2015
Nagashilan maalaukset ovat myös meditatiivisia objekteja.

Nagashila (s. 1962) on Avoimen taidekoulun toinen perustaja ja maallikkovihkimyksen buddhalaiseen veljeskuntaan saanut taidemaalari. Hän maalaa kontemplaatiomaalauksia, jotka ovat myös mietiskelyn välineitä. Kontemplaatio tarkoittaa mietiskelyä, jossa tarkoituksena on tulla yhdeksi kohteen kanssa.

Abstrakti olemassaolo

Näyttelyn jokaiseen maalaukseen liittyy nimi ja viisauslause. Esillä on myös neljä kirjaa, jotka luovat näyttelylle eräänlaisen henkisen taustan: Sutta-Nipata – Varhaisia buddhalaisia runokertomuksia, Herakleitoksen Yksi ja sama, arkkimandriitta Sofroni Saharovin Pyhittäjä Siluan Athosvuorelainen sekä John Miltonin Kadotettu paratiisi. Nämä kirjat, samoin kuin aika hätkähdyttävät maalausten nimetkin, kertonevat perehtyneisyydestä niin idän kuin läntisen kulttuurin perintöön sekä yksilön identiteetin ja olemuksen kysymyksiin.

Nagashilan maalaukset ovat ilmiasultaan abstrakteja teoksia. Selkeät väripinnat pysyvät omien rajojensa sisällä tai sekoittuvat järjestelmällisesti. Vähäiset geometriset muodot pysyvät hallitusti omissa rooleissaan. Itselleni maalaukset hahmottuivat heti kahtena ryhmänä. Toiset koin voimakkaina ja puoleensavetävinä, toiset taas heikkoina ja häiritsevinä.

Olisinkin hieman karsinut kokonaisuutta, jolloin se olisi toiminut mielestäni paremmin meditatiivista tunnelmaa luovana. Nagashilan maalaukset ovat parhaimmillaan erittäin intensiivisiä ja hyvin voimakkaita. Ne varioivat mielestäni raikkaalla tavalla abstraktin perinnön käytäntöjä. Osa maalauksista tuntuu kuitenkin kuin lerpahtavan keskellä tätä myönteistä jännitettä.

En tiedä, mikä merkitys kontemplatiivisella puolella on tähän kokonaisuuden tasapainoon. Maalauksille on listattu kirjojen vieressä järjestyksensä, joka poikkeaa ripustusjärjestyksestä. Ehkä kokonaisuuden syvin mieli paljastuukin vasta kontemplatiivisen käytännön kautta?

Tiedot

Nagashila

Logos

tm galleria

18.2. – 8.3.2015

Erottajankatu 9 B

ti-pe 11-17, la 11-16, su 12-16

vapaa pääsy

p. (09) 68110515

Taiteilijatapaaminen Galleriakeskiviikkona 4.3. klo 17–20