Julkaistu: 12.02.2015

Muuan mies

Luonto on folkpopparin suurin innoittaja.

Jyväskylästä kotoisin oleva Ismo Puhakka on tehnyt Muuan mies -folkyhtyeensä kanssa albumit Tyhjyydestä tullaan ja Mä olen iloinen. Tammikuussa Poesia julkaisi hänen ensimmäisen runokokelmansa nimeltä Lämmetä, hämmentyä. Kokoelma sisältää koottuja tekstejä 17 vuoden ajalta sekä Aapo Rapin kuvituksia. Skenet haastatteli Ismo Puhakkaa.

"Tein ensimmäisen kappaleeni  lapsena sellaisella Casion kauhealla pimputtimella. Biisi oli nimeltään Kiinalainen ja soitin siihen melodian mustilla koskettimilla."

15-vuotiaasta lähtien Puhakka teki konemusiikkia, josta hän myöhemmin siirtyi kitaravetoiseen folkpopiin.

Puhakka pyrkii löytämään joka päivä aikaa systemaattiseen kirjoitttamiseen. Kappaleiden aihiot syntyvät kuitenkin useimmiten liikkeellä ollessa.

"Biisit voivat syntyä esimerkiksi metsässä kävellessä omien askelten jampatusta kuunnellessa. Hämeentien kirjoitin bussissa numero 85 matkalla Rautatientorilta Viikkiin. Katsoin ikkunasta ulos ja siellä näkyi Hämeentie. Tie tuntui loputtoman pitkältä. Myös tiskaaminen on otollinen tilanne biisinkirjoitukselle"

Musiikin tekemistä inspiroivat eniten luonto, männyt, rantakallio, räntäsade. Muuan Miehen kappaleita voisi kuvailla jossain määrin nostalgisiksi, mutta Puhakka sanoo, ettei hänellä ole mitään antipatioita uutta teknologiaa kohtaan.

"Käytän kaikkia mahdollisia medioita vanhoista radioista Spotifyhin. Kaikki äänilaitteet ovat tutkimisen arvoisia. Musiikki kuulostaa erilaiselta kaseteilta, cd:ltä ja diginä."

Puhakka kertoo lapsena kuunnelleensa paljon Bob Dylania ja Valittujen Palojen lastenlaulukokoelmaa nimeltä Lasten toivekonsertti. Kokoelmalta löytyi 6 vinyyliä, kaikki klassikot Katri Helenan Puuhevosesta Pieneen ankanpoikaseen.

"Cypress Hillin Black Sunday oli ensimmäinen levy, jonka ostin. Muistan vieläkin elävästi, miltä vinyyli tuoksui."

Karaokessa Puhakka lauloi viimeksi J.Karjalaisen Hän-kappaleen.

"Vedosta on aikaa kaksi vuotta, mutta se johti mielenkiintoiseen tilanteeseen. Paikalla oli tyyppejä, jotka vakuuttuivat esityksestäni niin perinpohjaisesti, että he pyysivät minua heti jäämään karaokeisännäksi."

Tiedot

Muuan mies

Helmi-levyt- ilta Kuudennella linjalla 20.2.2014 , esiintymässä Muuan Mies, Jaakko Eino Kalevi, DJ:t Vilunki, Arwi & Herkules , liput 10 euroa

Muuan mies: Tyhjyydestä tullaan  (2009, Helmi Levyt)
Muuan mies: Mä olen iloinen (2013, Helmi Levyt)
Muuan mies: Lämmetä, hämmentyä (2015, Poesia ja Helmi Levyt)