Julkaistu: 03.02.2015

Mirel Wagner

Vähäeleisen artistin silent gig -konserttia intiimimmäksi ei keikkatilanne käy.

Nosturi toi Suomeen idean silent gig -keikoista. Silent diskot olivat tulleet sitä ennen jo tutuiksi pääkaupunkiseudullakin. Niiden ideana oli nauttia levymusiikista langattomien kuulokkeiden kautta, mutta julkisessa tilassa, muiden tanssijoiden keskellä.

Silent gig tuo saman idean keikkatilanteeseen. Keikkayleisölle jaetaan kuulokkeet, joista musiikin voi nauttia. Ilman niitä musiikkia ei kuule ollenkaan, sillä varsinainen keikka-PA ei ole käytössä. Ellei musiikiksi sitten laske keikkayleisön mukana laulamista.

Ja keikkayleisö saattaa tosiaan innostua laulamaan mukana. Todistajien mukaan ainakin viime syksyisellä Redraman keikalla näin kävi. Sitä ennen silent gig -metodia ehdittiin kokeilla maaliskuussa 2013 Don Johnson Big Bandin johdolla.

Kolmannella kerralla esiintyjät ja musiikki on hyvin erilaista, kun lavalla nähdään kaksi pelkän akustisen kitaran kanssa esiintyvää artistia: Joose Keskitalo ja Mirel Wagner.

Hiljaista musiikkia

Mirel Wagnerin musiikki on kaukana letkeästä hip hopista ja popahtavasta räpistä. Hänen keikoillaan yleisölle tuskin tulisi mieleen laulaa mukana, tai edes puhua. Bluesista ja folkista ammentavan artistin musiikki vaatii hiljaisuutta ja sisältää sitä.

Viime syksynä Mirel Wagner teki kiitetylle debyytilleen jatkajan, albumin When the Cellar Children See the Light of Day. Laulaja-lauluntekijän aseet ovat samat kuin esikoisella. Kitara, askeettisuudessaan lähes ankarat kappaleet sekä vahva läsnäolo. Voimakkaimmillaan nämä elementit ovat jo levyn toisessa kappaleessa The Dirt, jonka riisutussa kerronnassa vierailee onnistuneesti myös sähkökitara.

Levyn on julkaissut tunnettu kansainvälinen levy-yhtiö Sub Pop, joka kertoo sivuillaan Wagnerin balladien olevan ”niin kaukana kuin mahdollista kliseisestä kahvilafolkista”. Lattekahvin tilaamisen taustalle hänen musiikkinsa onkin liian lähellä kuolemaa mutta liian kaukana romanttisesta.

Toinen levyn parhaimpiin ja samalla kipeimpiin kuuluva kappale sijoittuu levyn loppupuolelle. What Love Looks Like herättää nimensä puolesta pehmeitä aavistuksia varovaisesta toivosta, mutta aavistukset eivät käy toteen. ”All things good will be washed away”, Wagner laulaa myrkyllisestä parisuhteesta.

Wagnerin musiikki on lähtökohtaisestikin yksityistä ja intiimiä. Silent gig -keikka ei ehkä poikkeakaan tämän artistin kohdalla paljoa tavallisesta keikkakokemuksesta.

Tiedot

Mirel Wagner

20.2.2015 Nosturi (Telakkakatu 8)

Mirel Wagner

Joose Keskitalo

Liput 12/14 €

Mirel Wagner: When the Cellar Children See the Light of Day (Sub Pop)