Julkaistu: 26.02.2015

Luokkakokous

Kuva © Solar Films
Pojat irrottelevat viikonloppulomalla viinan voimalla ja seksi mielessä.

Luokkakokouksen maailmaan johdattelevat naurettavan koomisista hahmoista tunnettu näyttelijä Aku Hirviniemi, radiopersoona Jaajo Linnonmaa sekä stand-up-estradeilla mainetta niittänyt Sami Hedberg.  Henkilöyhdistelmä lupaa kuitenkin enemmän kuin antaa.

Simppeli tarina antaa odottaa vähintään Kaamea kankkunen -meininkiä, eikä kovin kauas törttöilyformaatista mennäkään. Luokkakokous on kuitenkin remake suositusta tanskalaiskomediasta, josta on ehtinyt ilmestyä vielä suositumpi kakkososa. Suomalaisen version on ohjannut ja muokannut paikalliseen muotoon Taneli Mustonen (Ella ja kaverit).

Kolme lähes keski-iän kynnyksellä olevaa kaverusta aikoo matkustaa muinoiselle kotiseudulleen osallistuakseen luokkajuhlaan. Tarkoitus on lähteä matkaan hupimielellä, mutta Niklas (Hirviniemi) ottaa jo lähtökuopissa turhia paineita luokkakokouksen puheen pitämisestä.

Rokkarina ja naistenkaatajana mainetta niittäneelle Tuomakselle (Linnonmaa) on langetettu juhlien viihdepuoli, joka arvattavasti ei rentoa julkkista juuri hetkauta. Avioeron ja elämän ryydyttämältä ylikiloiselta Antilta (Hedberg) ei puolestaan odoteta yhtään mitään. Poikaseurueessa toiminnan keskiössä on kuitenkin tietty agenda: masentuneelle miehelle pitää saada seksiä.

Ohut tarina ja puuduttavan tylsät vitsit

Luokkakokous on enemmän tai vähemmän tekosyy, jonka turvin miesrevohka pääsee viikonlopuksi pörräämään baanalle, vaikka siinä sivussa tietenkin vähän murehditaan vanhenemista ja seksin vähyyttä. Tarina on niin ohut kuin lupaakin ja vitsit puuduttavan tylsiä. Luvassa on runsaasti infantiilia pallihuumoria, muka-noloja tilanteita, kännissä meuhkaamista ja seksin vonkaamista. Useimpina hetkinä elokuva pikemminkin vaivaannuttaa ja pitkästyttää kuin hauskuttaa.

Elokuvassa on kyllä yritystä ja ideoita, mutta toteutus vaikuttaa keskeneräiseltä ja kiireessä tehdyltä. Seikkailukin jää varsin vaatimattomaksi kännisekoiluksi kylpylässä ja yökerhossa. Kliimaksi aiottu kohtaaminen entisten koulukavereiden ja oman menneisyyden kanssa ei sekään jaksa lentää ajatusta pidemmälle.

Elokuvan kiinnostavin idea taitaa olla se, että aviopari Lahtinen-Hirviniemi näyttelee elokuvassa pariskuntaa. Lahtisen esittämä vaimoke on tasainen järjenääni elokuvassa, jossa nössöä esittävä Hirviniemi niin kovasti yrittää eläytyä perinteiseen miehen rooliin. Hirviniemi tekee yllättävän rauhallisen roolihahmon siihen nähden, että tässä olisi voinut ihan helposti voinut heittäytyä hillittömyyksiin kreisikomedian turvin. Samaa näennäistä realistisuutta on haettu myös Linnonmaan ja Hedbergin rooleihin.

Roisin lääkäriparodian käyvät heittämässä konkarin elkein Taneli Mäkelä ja Pirkka-Pekka Petelius.

Tiedot

Luokkakokous

Ensi-ilta 25.2.2015

Ohjaus Taneli Mustonen

Käsikirjoitus Claudia Boderke ja Lars Mering

Näyttelijät Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa, Sami Hedberg, Niina Lahtinen, Helena Vierikko, Lotta Kaihua, Lauri Tilkanen, Inka Kallén, Taneli Mäkelä, Pirkka-Pekka Petelius, Maria Sid, Satu Silvo

TUOTTAJAT Jesse Fryckman ja Oskari Huttu
TUOTANNON JOHTO Jukka Helle ja Markus Selin
KUVAUS Daniel Lindholm      
LEIKKAUS Aleksi Raij                
LAVASTAJA Otso Linnalaakso                            
PUKUSUUNNITTELU Henna Saarivuori         
KESTO 88 min.

Ikäraja 16