Julkaistu: 26.02.2015

Juicy - tuli vaan mieleen

Kuva: Marko Mäkinen
Ervi Sirén vierailee Helsinki Dance Companyn koreografina.

Tyylilajit ja aikakaudet sekoittuvat Helsinki Dance Companyn uudessa Juicy - tuli vain mieleen -teoksessa.

Teoksensa käsiohjelmassa koreografi Ervi Sirén kiittelee Afrikkaa, Beniniä ja Grand Popon kylää. Hän lienee hakenut inspiraationsa suomalais-afrikkalaisesta kulttuurikeskus Villa Karosta, jonka residenssissä moni taiteilija ja tutkija pääsee työskentelemään. Mukaan on tarttunut keinuvaa askellusta ja monenkirjavaa menoa. Tanssi, musiikki ja asut vaihtuvat ja vaihtelevat tunnin teoksessa nopeasti.

Sirénin askeltava liikemateriaali taipuu moneen. Erinomaiset tanssijat Jenni-Elina von Bagh, Heidi Nakka, Sofia Ylinen, Kai Lähdesmäki, Mikko Paloniemi ja Eero Vesterinen eläytyvät afrikkalaisuuden lisäksi ainakin jonkinlaiseen renessanssihoviin ja romanttisiin elokuviin.

Vapauden tunne

’Tuli vain mieleen’ on koreografi Sirénin kehotus aistia ja edetä tilanteissa kuin tilanteissa spontaanisti. Pyrkimys on vapauden tunteen kokemiseen ja ilon aistimiseen liikkeen kautta.

Tanssijoiden liikkeet ovat tarkkoja, mutteivät selvärajaisia. Jokainen artikuloi eleensä tutkien, vaikka tempo on nopea. Sirénin tanssiohjauksen ansiosta tanssijoiden nivelet hengittävät , eikä hengästyttävää tai tiukkaa tunnelmaa välity katsomoon.

Keskittyneet ilmeet kertovat tanssin vaativuudesta. Mukana on silti huumoria, se tulee Cris af Enehielmin kekseliäästä puvustuksesta.  Asujen lukemattomat yksityiskohdat antavat viitteita ajasta ja paikasta ja tunnelmasta. Pitkissäkin mekoissa näyttäisi kuitenkin olevan mahdollista liikkua vaivatta.

Moni kohtaus alkaa lyhyellä poseerauksella, ja katsojat saavat henkäistä alati vaihtuvat asut mieleensä. Tanssijat astuvat William Ilesin valaisemaan ja lavastamaan tilaan, joka koostuu nauhamaisesti luoduista pylväistä. Voisimme olla valtavan kivisen rakennuksen sisäpihalla pylväiden katveessa. Jotain ehkä tapahtui pylväiden takana, pihalla on hyvä hengähtää.  Samalla vaihtuu musiikki.

Tunnelmat elävät

Tilanteiden tunnelmia meditatiivisesta riehakkaaksi, viipyilevästä  kiireiseksi ja moneksi muuksi siinä välillä luotsaa livenä muusikko Ilkka Heinonen. Hän luo maailmat, jossa tanssijat liikkuvat. 

Heinosen soitin on violone (kontrabassogamba). Siinä riittää ihmettelmistä ja ihailemista. Aluksi pitkät, jousella soitetut syvät äänet lävistävät tilan. Sitten Heinonen näppäilee jousia ja soittaa violonea kuin kitaraa. Lopulta hän naputtelee soittimen kantta ja rytmittää tanssia laulamalla. Kuin jostain kaukaa, toisesta huoneesta tai maailmasta, kuuluu afrikkalaistyyppistä kellojen kilkatusta ja laulua.

Tiedot

Juicy - tuli vain mieleen

Esiintyjät: Jenni-Elina von Bagh, Heidi Naakka, Sofia Ylinen, Kai Lähdesmäki, Mikko Paloniemi, Eero Vesterinen, Ilkka Heinonen (violone, laulu)

Koreografia Ervi Sirén 

Valosuunnittelu ja lavastus William Iles

Pukusuunnittelu Cris af Enehielm

Musiikki, sävellys ja toteutus Ilkka Heinonen

Äänitekninen toteutus ja suunnittelu Mauri Siirala

Studio Elsa, Helsingin kaupunginteatteri, Ensi linja 2

Ensi-ilta 19.2.2015