Julkaistu: 12.02.2015

Ilkka Virtanen

Ilkka Virtanen: Plan B. Kuva: Pekka Barman
Ilkka Virtasen veistokset ovat ekologinen utopia.

Taidegraafikkojen Galleria G:ssä nähdään tällä kertaa veistoksia, kun Ilkka Virtasen (s. 1963) kasvien luurangot valtaavat tilan.

Virtasen veistokset ovat vaikuttava ilmestys. Ne vetävät minut sisälle galleriaan, sillä jo ulkoa näkyy joukko kookkaita veistoksia, joista ei oikein ensisilmäyksellä ota selvää. Sisällä galleriassa odottaakin lähes epätodellinen maailma. Kolmisenkymmentä kookasta puuveistosta nousee lattiasta kohti korkeuksia.

Veistoksissa on samaan aikaan jotain kiehtovaa ja hieman pelottavaakin. Lähinnä niistä tulee mieleen jonkin merieläimen pystyyn nostetut luurangot. Tämä luurankojen metsä ottaa katsojan sisäänsä. Niiden keskellä käveleminen tuntuu melkein siltä kuin olisi hautausmaalla. Toisaalta puu luo veistoksiin lämpöä ja tunnelmaa. Mistä on oikein kyse?

Plan B

Näyttelystä kertovan tiedotetekstin on kirjoittanut Olli Löytty. Tämä etnisiä henkilöhahmoja, vieraita ympäristöjä ja transnationaalisia rajanylityksiä suomalaisessa kirjallisuudessa tutkiva filosofian tohtori taitaakin olla oikea henkilö sanomaan sanasensa Virtasen veistoksista.

Löytyn tekstin mukaan veistokset vievät meidät Plan B:n pariin, maailmaan, jossa evoluutio on kulkenut kohti eläinten ja kasvien sekoituksia. Nämä hybridit kiistävät lajien välisten rajojen pysyvyyden. Mitä jos olisimmekin kaikki yhteydessä toisiimme? Löytty näkee Virtasen veistosmaailman ekologisena kannanottona.

Mielestäni Virtasen veistokset ovatkin oikeastaan kuin ekologinen utopia. Ne sitovat ihmisen niin orgaanisesti yhteen kasvikunnan ja muun eläinkunnan kanssa, ettei nykyinen ihmisen luontoa ja kanssaeliöitä tuhoava toiminta olisi mahdollista. Virtanen näyttää meille meidän todellisen perimmäisen riippuvaisuutemme muusta luomakunnasta, vaikka me emme haluaisi sitä nähdä.

Tiedot

Ílkka Virtanen

Plan B

Galleria G

28.1. – 22.2.2015

Pieni Roobertinkatu 10

ti, to, pe 11–17, ke 11–18, la - su 12–16

vapaa pääsy

p. 09 700 285 01