Julkaistu: 27.02.2015

Humanoidihypoteesi

Kuva: Jaakko Ruuska
Toisissa tiloissa -ryhmän esityksessä kokeillaan muuttumista humanoidiksi.

Esitysryhmä Toisissa tiloissa tutkailee virkistävän älykkäästi elämän ilmiöitä. Tällä kertaa aihe on niinkin raflaava kuin humanoidit. Onko olemassa maan ulkopuolista älyllistä elämää, ja kuinka me ihmiset voisimme humanoideihin suhtautua? Lähden ottamaan asiasta selvää Porthanian toiseen kerrokseen. Heti alusta saakka vastaanotto on kohtelias ja mukava.

Esa Kirkkopelto kertoo luento-osuudessaan muun muassa SETI-projektista, jonka tarkoituksena on jo vuosikymmenten ajan ollut etsiä maan ulkopuolista älyllistä elämää. Ikävä kyllä mitään ei ole löytynyt. Olemmeko sitten yksin maailmankaikkeudessa vai liian kömpelöitä meitä rikkaamman älyn näkökulmasta?  Vai mikä kiihottavinta: ovatko humanoidit jo huomaamatta keskuudessamme ?

Tästä hypoteesistä päästään ryhmän suorittamiin kokeiluihin, joissa simuloitiin humanoidina olemista. Näissä kokeiluissa näyttää olleen päätarkoitus maailman tarkastelu tuoreesti, uudesta näkökulmasta, kuin ensi kertaa nähden. Ei kuitenkaan esimerkiksi lapsen näkökulmasta, vaan ihmistä älykkäämmän olennon havainnoista käsin: miltä tuntuu olla ihmiskehossa, miltä ihmisten kieli kuulostaa, miten hahmottaa spatiaalisesti tilaa.

Pian yleisökin pääsee kokeilemaan humanoidiksi muuttumista. Melko yksinkertainen harjoite vaatii keskittymistä ja heittäytymistä. Jälleen muistan, että homo sapiens on myös homo ludens, eli leikkivä ihminen. Leikkivään ihmiseen liittyvät esimerkiksi pelit, teatteritaide ja uteliaisuus. On äärettömän kiehtovaa seurata, kuinka uteliaasti ja innostuneesti kaikki osallistujat kokeeseen lähtevät. Tässä auttaa esitysryhmän kunnioittava kohteliaisuus.

Humanoidina ihmisten joukossa

Kokemus huipentuu 45 minuutin retkeen, jossa havainnoidaan ”humanoiditilassa” lähiympäristöä ja siellä olevia ihmisiä. Matka on äärettömän mielenkiintoinen. Huomaan, että minussakin tapahtuu jokin muutos, kun tarkastelen ympäristöä ja muita uudella tavalla.  Pienoiseksi järkytyksekseni tajuan katsovani ihmisiä niin sanotulla myötätunnon katseella. Tämä katse perustuu buddhalaiseen ideaan, jonka mukaan ihmisen tulisi aina ottaa lähimmäinen huomioon myötätunnolla.

Olenko sitten niin kaukana ”inhimillisyydestä”, että tarvittiin tällainen teatterileikki ? Mene ja tiedä. Ehkä arkitajuntamme on vain niin uriinsa jumiutunutta, että elämme ikään kuin unessa ja vain suoritamme elämää.

Hämmentynyt joukko palaa Porthaniaan taukosaliin. Kirkkopellon avustuksella kokemus puretaan ja tuntemuksia vaihdetaan. Jotakin on todella tapahtunut. Me kaikki olemme käyneet ”toisissa tiloissa”. Hymyilevät ihmiset poistuvat vilauttaen salaisen humanoiditervehdyksen. Kotimatkalla metrossa mietin tapahtunutta, kannan salaisuutta mukanani ja seuraan edelleen väsynyttä ihmisrotua myötätunnon katseella.

Tiedot

Humanoidihypoteesi

Toisissa tiloissa

Työryhmä: Antti Halonen, Timo Jokitalo, Esa Kirkkopelto, Kati Korosuo, Mikko Lehtonen, Minja Mertanen, Jaakko Ruuska, Paula Tella.

Esitys on toteutettu yhteistyössä Oikeustieteellisen tiedekunnan, Helsingin Yliopiston kirjaston, ja Tiedekulman kanssa.

Esityspäivät: ti 24.2., ke 25.2., pe 27.2., ke 4.3. ja to 5.3.2015 klo 17-20