Julkaistu: 04.02.2015

Helena Hietanen, Jaakko Niemelä

Helena Hietanen: Teknopitsi, Barbican Center London, 1997
Valon ja varjon muotoilijat.

Taiteilijapariskunta Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä ovat luoneet valon ja varjon maailman Taidehalliin. Kaaos ja kauneus kuvaavat hyvin tätä samalla herkkää ja vahvaa kokonaisuutta.

Tunnelmia ja tiloja

Hietasen ja Niemelän teosten materiaalina on oikeastaan valo, tuo mystinen aineettomuuden ja aineellisuuden välillä oleva pienten hiukkasten aaltoliike. Valon ja sen puutteen avulla he maalaavat erilaisia tunnelmia ja tiloja, ottaen Taidehallin hienolla tavalla haltuunsa.

Hietasen valokuiduista kudotut teokset ottavat näyttelyvieraan vastaan. Nämä lähes eläviltä vaikuttavat pinnat muuntuvat hetki hetkeltä. Toinen teoksista on portaikon yläpäässä ja toinen sitä vastapäätä ”parvella”. Etäisyys onkin yksi tärkeä elementti, jota kannattaa hyödyntää näitä teoksia katsoessaan.

Yhtä lukuun ottamatta teokset ovat joko Hietasen tai Niemelän käsialaa. Kuvanveistosalin Toinen, 2015 -installaation he ovat luoneet yhdessä. Siinä Taidehallin ensimmäinen korkea tila on täytetty pelkällä valolla ja varjolla. Seitsemällä kattoon kiinnitetyllä videotykillä on luotu valomaisema, joka toistaa Taidehallin ikkunoiden muodon. On huikeaa, miten valo ja varjo yhdessä äänen kanssa täyttävät äärimmäisen hienostuneesti tuon suuren tilan.

Keskisalissa on esillä neljä Niemelän teosta 1990–2000-luvun vaihteesta. Nämä tutut metalliverkolla luodut rakennelmat heittävät pyöriessään salin seinille varjonsa. Niin simppeliä mutta vaikuttavaa.

Uutta Niemelää näemme takasalin Usko, 2015 -installaatiossa. Tilaan luotu valekatto viettää ahdistavasti alaspäin, kunnes se romahtaa yhdestä nurkastaan. Reiästä loistaa kuitenkin valo. Kokemus on kaikessa yksinkertaisuudessaan pysähdyttävä, samaan aikaan surullinen ja toivoa - vai pitäisikö sanoa uskoa - täynnä oleva.

Viimeisen tilan Hietanen ja Niemelä ovat omistaneet erilaisten julkisten suunnitelmiensa ja kilpailutöidensä esittelyyn. Erittäin tyylikkäästi installoitu esittelytila toimii ja tuo hyvin esille julkisen taiteen tärkeyttä ja problematiikkaa. Emme useinkaan huomaa tai miellä arkiympäristössämme olevaa taidetta ja kaikkea sen takana olevaa työtä.

Tiedot

Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä

Chaos & Beauty

Taidehalli

24.1. – 8.3.2015

Nervanderinkatu 3, p. 040 450 7211

ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17

10 / 7 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi