Julkaistu: 08.01.2015

Vares - Sheriffi

Kuva: © Solar Films
Yhdeksäs Vares-filmatisointi ei yllätä, mutta on tyylikkäästi kuvattua tiukkaa toimintaa.

Jussi Vares (Antti Reini) ryhtyy tutkimaan vuosi sitten tapahtunutta raakaa kaksoismurhaa. Ruumiiden viiltely vihjaa rituaalimurhiin, mutta tämäkään kulma ei ole vienyt poliisitutkimusta eteenpäin. Varekselle lankeaa kaksoispesti: murhatun naisen kummitäti palkkaa yksityisetsivän hommiin mutta samaan aikaan myös pahamaineinen Raati, rikosorganisaation herraklubi, haluaa selvyyttä asioihin.

Raati on kovien miesten kvartetti, jonka kapellimestari on suuri salaisuus. Käytännön puhteissa tahtipuikkoa kuitenkin heiluttaa Kalle Shostakovitsh (Jukka-Pekka Palo), kun muu kööri (Jarmo Perälä, Konsta Mäkelä ja Miska Kaukonen) hoitelee likaiset työt. Eräänlaisena talkkarina rikosliigan luolassa toimii Sylvi (Jukka Puotila). Tähän miesten tummaan maailmaan tuo valoa Milla (Karoliina Blackburn), jonka avut Vares panee oitis merkille.

Yhdeksäs Vares-elokuva tuskin yllättää, mutta sarjaelokuvien jatkumolla Sheriffissä on positiivistakin. Elokuvaan on siksikin ennakko-odotuksia, että ohjaaja on löytynyt Saksasta, Suomessa vielä toistaiseksi tuntematon Hannu Salonen.

Salonen on opiskellut Berliinissä sikäläisessä elokuva- ja televisioakatemiassa ja saanut pätevää käytännön kokemusta saksalaisissa tv-tuotannoissa. 2000-luvulta alkaen Salonen on ohjannut Saksassa useita tv-elokuvia ja -rikossarjoja. Suomen televisiossa näistä on esitetty Kriminalisti ja Rikospaikalla (Tatort) -sarjoja.

Salonen myös onnistuu tuomaan jotain uutta Varekseen. Toiminta etenee sujuvasti, kuvakerronta on tyyliteltyä ja vauhdikasta. Suomalaisesta realismista se erottuu kerronnaltaan ”elokuvallisempana”, mutta toisaalta siitä puuttuu pohjoismaisten dekkareitten viileä tyylikkyys – mikä ei aina ole huono asia.

Lähtökohtaisesti Reijo Mäen suosittu kirjasarja on toki hankala filmatisoitava. Sen roisit henkilöt ja turkulainen alamaailma ovat puolittain joko epäuskottavia tai epäkiinnostavia.

Mäen rikosromaanien liioitellut henkilöhahmot pääsevät nyt valkokankaalla paremmin oikeuksiinsa sekä roolituksen että henkilöohjauksen myötä. Alamaailman värikkääseen henkilökaartiin on saatu realistisuutta hienosäätämällä hahmojen volyymitasoa. Erityisesti Palon hillitty roolisuoritus rikosliigan johtajana Kalle Shostakovitshina on vakuuttava. Vastapainona ovat ronskilla pensselillä maalaillut hahmot, sellaiset kuten Mäkelä piinkovana toiminnan miehenä tai Kaukosen roolihahmo sekopäisenä sekakäyttäjänä.

Rosoisella tavalla symppis Antti Reini on enemmän tai vähemmän kasvanut Vareksena, mutta mies sopii näyttelijänä mihin tahansa dekkariin, kuten on nähty pohjoismaisissakin tuotannoissa. Reinin habitukselle ei myöskään ole merkitystä kummalla puolella lakia hänen roolihahmonsa kulloinkin seisoo – jälki on aina yhtä laadukasta.

Vareksen apuna ovat tuttuun tapaan komisario Markku Hautavainio (mainio Ilkka Heiskanen) ja alamaailman syväkurkku Kyy (Jasper Pääkkönen).

Tiedot

Vares - Sheriffi

Ensi-ilta 07.01.2015

Ohjaus Hannu Salonen
Käsikirjoitus Hannu Salonen ja Mika Karttunen, Reijo Mäen romaanista.

Näyttelijät Antti Reini, Jukka Puotila, Jukka-Pekka Palo, Jasper Pääkkönen, Karoliina Blackburn, Jarmo Perälä, Konsta Mäkelä, Miska Kaukonen, Robert Enckell, llkka Heiskanen, Hannele Laaksonen, Mikko Kouki, Mika Kujala, Eppu Salminen, Matti Onnismaa

Tuottajat  Markus Selin ja Jukka Helle / Solar Films

MUSIIKKI Michael Klaukien, Andreas Lonardoni
KUVAUS Pini Hellstedt
LEIKKAUS Kauko Lindfors      
LAVASTUS Antti Nikkinen      
PUKUSUUNNITTELU Tiina Wilén

KESTO 90 min.
Ikäraja 16