Julkaistu: 28.01.2015

Sibelius ja taiteen maailma

Akseli Gallen-Kallela: Satu (1894). Ainolasäätiö. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Suurmiehen maailma ja elämä.

Ateneum juhlistaa tänä vuonna vietettävää Jean Sibeliuksen (1865–1957) juhlavuotta laajalla näyttelyllä, joka kertoo eri teemojen kautta säveltäjän elämänurasta ja erityisesti sen kiinnekohdista kuvataiteen maailmaan.

Taiteiden välinen yhteys

Noin kahdensadan maalauksen, veistoksen ja esineen näyttely antaa mielenkiintoisen ja uusia mielleyhtymiä luovan näkökulman suomalaisen taiteen kultakauteen, 1800-luvun loppuun ja 1900-luvun alkuun. Sen lisäksi, että näyttely kertoo Sibeliuksen nuoruudesta ja kansainvälisestä urasta, se nostaa esille säveltäjän keskeisiä teoksia ja Sibeliuksesta tehtyjä muotokuvia sekä tietysti Eila Hiltusen vuonna 1967 valmistuneen Sibelius-monumentin.

Vuosisadan vaihteen taide-elämä ylitti eri taiteiden välisiä rajoja vaivatta. Säveltäjät, taidemaalarit, kirjailijat ja arkkitehdit olivat vilkkaassa vuorovaikutuksessa keskenään saaden vaikutteita toisiltaan. Niinpä Sibeliuksenkin tuotantoon vaikuttivat monet kuvataiteen teokset ja niiden tapa katsoa maailmaa. Toisaalta Sibeliuksen musiikki innoitti monia kuvataiteilijoita.

Ajan yleisiä virtauksia edustivat kansallisromanttinen luontosuhde sekä melankolia, jonka ajateltiin olevan jotain taiteelle ominaista ja tavoiteltavaa. Omat teemansa näyttelyssä ovatkin saaneet puut, sinfoniset maisemat ja melankolia. Myös fantasia ja myytit, erityisesti Kalevala tarinoineen ja henkilöhahmoineen, olivat yhteistä kansallisomaisuutta, jotka toimivat innoittajina eri taiteissa.

Musiikki ja kuvataide

Musiikki on luonnollisesti tärkeässä osassa näyttelyä. Sibeliuksen olohuoneessa voi hiljentyä kuuntelemaan hänen musiikkiaan, ja äänioppaan kautta musiikin voi ottaa mukaansa koko näyttelykierrokselle.

Viime vuoden puolella avautuneeseen näyttelyyn on tammikuun lopulla tuotu myös tilattuja teoksia, kuten Aalto-yliopiston Medialaboratorion toteuttama Passio Musicae Open Source sekä interaktiivinen ääni- ja valoinstallaatio Synaesthesia. Koko näyttelun ajan on ollut nähtävillä Pieni Valosinfonia -teos, joka yhdistää Sibeliuksen musiikkia uudelleen tulkittuna visuaalisesti muokattuun kuvamateriaaliin.

Ateneum on onnistunut kiitettävästi ei-kuvataiteeseen pohjautuvan näyttelyn luomisessa. On haastavaa tehdä kuvataiteen näyttelyä tällaisesta lähtökohdasta: lopputulos saattaa usein olla irralliseksi jäävää musiikin kuvitusta tai musiikin yli jyräävää kuvataidetta. Näyttelyn kuraattorit ovat tehneet myös hienon tutkimustyön, jonka hedelmiä on luettavissa näyttävästä, näyttelyn yhteydessä julkaistusta Sibelius ja taiteen maailma -teoksesta.

Tiedot

Sibelius ja taiteen maailma

Ateneumin taidemuseo

17.10.2014–22.3.2015

Kaivokatu 2

ti, pe 10–18, ke–to 10–20, la–su 11–17

12/10€, 18-vuotiaat ilmaiseksi