Julkaistu: 15.01.2015

Pimeys

Kuva: Nauska Photography
Powerpop-yhtyeen läpimurto, ehkä.

Helsinkiläisen Pimeys-yhtyeen Muut ovat menneet -debyytti keräsi pari vuotta sitten kriitikoiden kehuja. Yhtye jäi kuitenkin pienten piirien suosioon, eivätkä monet edes kuulleet siltä muita kappaleita kuin helposti hyräiltävän Elämä kiinnostaa -hitin.

Toisella, Aika tihentyy -levyllä bändin sointi on hioutunut kohti 2000-luvun vaihteen syntikoilla koristeltua powerpoppia. Lopputulos kuulostaa raikkaalta.

Ilmeisin yhtymäkohta löytyy ranskalaisesta Phoenix-yhtyeestä. Pimeys kuitenkin välttelee viileää tyylikkyyttä. Kappaleissa kaikuu jopa J.Karjalaisesta muistuttavaa viihteellisyyttä. Hittejä ei levyltä ehkä erotu tarpeeksi Hetki vielä- ja Meeri-kappaleita lukuunottamatta. Albumi kuulostaa kuitenkin niin miellyttävältä ja välittömältä, etten ihmettelisi, jos tästä muodostuisi Pimeyden läpimurtolevy. 

Biisit on helppo kuvitella soimaan radiossa tai kesäfestivaalien suurilla lavoilla. Toisaalta powerpopin perusparadoksina tunnetaan se, että vaikka biisit vaikuttaisivat ensi kuulemalta "täydellisiltä popkappaleilta"; niistä ei kuitenkaan tule sellaisia.

Powerpopin avulla luodaan illuusio popin kulta-ajoista ja teinivuosista. Mielikuvat elävät loppujen lopuksi vain popfanien muistossa. Pimeyden kappaleet ovat powerpopin perinteiden mukaisesti duurivoittoisia, helppoja ja huolettomia. Silti mukana kulkee aina hiipuvien kesäpäivien haikeus. Tämä vaikuttaa suomalaisessa popmusiikissa harvinaiselta ja ilahduttavalta. Ehkä viime vuonna ilmestynyt Pepe & Saimaa -levy teki suomalaisessa rockissa jotain vastaavaa, tosin mahtipontisemmin ja retrommin.

Ammattimainen studiosoundi kuulostaa nostalgiselta mutta selkeältä. Kappaleissa haikaillaan menetettyjen ihmisten ja hetkien perään. Pimeys antaa uskoa siihen, että suomirockin ei tarvitse olla angstista ja raskasta, mutta silti siihen ei tarvita tsemppaavaa yrittäjähenkisyyyttä. Aika kuitenkin näyttää, kuinka pitkään levy kestää kuuntelua.

Tiedot

Pimeys

Levynjulkaisukeikka Tavastialla 31.1.2014. Liput 13,50-14 e 

 Pimeys: Aika tihentyy. Sony 2015