Julkaistu: 15.01.2015

Mommy

Dolanin ravisteleva ja koskettava äidin ja pojan tarina kertoo elämää suuremmasta rakkaudesta.

Mommyssa tarinan keskiössä on keski-ikäinen leski Diane eli Die (Anne Dorval), joka harhailee päämäärättä elämässään. Dianen rauhattomalla teinipojallaan Stevellä on todettu ADHD, ja nuorukaisen väkivaltaisuudet uhkaavat viedä pojan laitoksesta vankilaan. Äiti päättää ottaa pojan hoiviinsa ja opettaa tätä kotonaan.

Äiti kamppailee huolehtiakseen pojastaan, vaikka ei selviä arjesta välttämättä itsekään.  Perheen elämä on kaaottista, joskus raastavaakin, mutta usein myös ilon ja rakkauden täyteistä juhlaa. Kahden hengen perhettä täydentää naapurissa asuva salaperäinen Kyla (Suzanne Clément), jonka elämään heijastuu oma henkilökohtainen tragedia. 

Kanadalaisohjaaja Xavier Dolan (s. 1989) on noussut nopeasti yhdeksi kiinnostavimmista nuorista elokuvantekijöistä. Dolan lyhyellä urallaan ollut melkoisen tuottelias ja häneltä ilmestyykin uusi elokuva lähestulkoon vuoden välein. Hänen ohjaustyönsä on myös säännöllisesti noteerattu Cannesin elokuvajuhlilla, tuorein Mommy (2014) voitti festivaalijuryn palkinnon. Samaan aikaan Dolan tekee kaiken aikaa töitä myös näyttelijänä.

Dolan on nopeasti löytänyt oman tyylinsä niin ohjaajana kuin käsikirjoittajanakin. Hän on erinomainen tarinankertoja, jolla on taito päästä henkilöittensä ihon alle. Tarinat kulkevat vahvasti henkilöhahmojen mukana.

Mommyn intensiivisyys syntyy tiiviissä, rajatuissa kuvissa, joissa henkilöhahmot tulevat lähelle. Tunnelmaa korostaa harkittu ja hioutunut kuvakerronta erikoisine lähikuvineen ja kuvakulmineen, valaistuksella leikittelevissä kuvallisissa hetkissä.

Dolan käyttää tehokeinoa erityistä efektiä johdattaakseen katsojan tarinaan ja keskittääkseen huomion haluamaansa: elokuva on kuvattu 1:1 kuvasuhteessa. Kuva on tällöin muodoltaan neliön mallinen, ja toisinaan kuvien ulkopuolelle tuntuu jäävän kaikki ”epäolennainen”. Keskitetty kuva luo tarkoituksellisen tiiviin, paikoin jopa ahtaan tunnelman tapahtumille, ja toimii erinomaisesti.

Valkokankaalle heijastuu myös muutama ilon ja onnen tuokio laajakuvina, jolloin tunnelma kirjaimellisesti vapautuu rajoituksista, laajenee. Tunnelma kuristaa kurkkua, kun kuva jälleen alkaa kaventua.

Mommyssa kaiken yllä kulkee teema äidinrakkaudesta, johon kuuluu myös vaikeita ratkaisuja – sellaisia, jotka sillä hetkellä saattavat satuttaa. Elokuva ei kuitenkaan missään vaiheessa kaadu epätoivon alle, vaan toivo pilkistää huonollakin hetkellä. 

Dolanin kaikki elokuvat esitetään elokuvateatteri Orionissa tänä keväänä 7.maaliskuuta -14.huhtikuuta. Maaliskuun kuukauden elokuvana nähdään koskettava ja vahva elokuva Tom at the Farm (2013), jossa ohjaaja itse näyttelee pääosaa.

Orionin sarjassa nähdään myös Dolanin esikoispitkä I Killed my Mother (J'ai tué ma mère, 2009), joka pohjustaa Mommyn aihetta. Dolan esittää myös tässä pääosaa, samoin Suomessa levityksessäkin olleessa elokuvassa Kangastuksia (Heartbeats, 2010). R&A:ssa esitetty Laurence Anyways (2012) kertoo miehestä, joka huomaa elävänsä väärässä vartalossa.

Tiedot

Mommy

Ensi-ilta 16.1.2015

Ohjaus Xavier Dolan

Näyttelijät Anne Dorval, Antoine Olivier Pilon, Suzanne Clèment              

TUOTANTO Xavier Dolan, Nancy Grant

MUSIIKKI Noia                           

KUVAUS André Turpin            

LEIKKAUS Xavier Dolan           

LAVASTUS Colombe Raby     

PUKUSUUNNITTELU Xavier Dolan

KESTO 138 min.

Ikäraja K12

Pituus 138 min.

 Ikäraja K12      

Xavier Dolanin elokuvat  elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15) 7.3.2015–14.4.2015