Julkaistu: 22.01.2015

Mark Lanegan

Kuva: Steve Gullick
Viisikymppinen melankoliamestari saapuu jälleen Suomeen.

 Mark Lanegan edustaa nykyisessä musiikkimaisemassa vanhaa koulukuntaa. Hän on bluesia diggaileva, aikanaan huumeongelmasta kärsinyt raspikurkku, joka tekee nykyään jos ei nyt ihan hyväntuulista niin ainakin seestynyttä musiikkia.

1990-luvulle tultaessa Lanegan edusti kuitenkin uutta koulukuntaa, Yhdysvaltain luoteisosasta puskevaa grungea. Bändinsä Screaming Treesin kanssa hänellä oli yksi hittikin, Nearly Lost You, vuonna 1992.

Miehekästä melankoliaa

Viime vuonna 50 vuotta täyttänyt mies on ehtinyt tehdä levytyksiä puolet elämästään. Niistä viimeisin, Phantom Radio, ilmestyi lokakuussa Mark Lanegan Bandin nimellä. Vaikka se kuulostaa värisevän ja tumman baritoniäänen ansiosta tutulta Laneganilta, ei amerikkalaisartisti ole ihan valmis toistamaan tuttua kaavaa. Hänen vaikutteensa tulevat edelleen kohtalokkailta lauluntekijä-äijiltä – bluesmiehistä Nick Caveen – mutta tuoreutta hänen lauluihinsa tuovat elektroniset elementit.

Aina ne eivät tosin osu kohdilleen. Esimerkiksi levyn alkupuolen Floor of the Ocean ja etenkin Killing Season -kappaleissa 90-luvun sofistikoitunut vaihtoehtomusa saa vaivaannuttavan ja valmiiksi vanhentuneen uudelleentulkinnan. Toisaalta Death Trip to Tulsa soi mukavan rouheasti hypnoottiseen loppuunsa saakka.

Parhaimmillaan Lanegan on vähäeleisissä kipaleissa, kuten Judgement Time ja I Am the Wolf, joissa päävastuu annetaan artistin äänelle. Yli tunnin mittaan yltävä albumi on kuitenkin kokonaisuutena väsyttävä, raskaskin, vaikka Lanegan maskuliinimelankolian taitaakin.

Muusikkojen muusikko

Lanegan tunnetaan myös ahkerana yhteistyökumppanina ja kiertävänä soittokaverina. Jo ennen grungen megasuosiota Laneganilla ja Kurt Cobainilla oli The Jury -niminen bändi, joka coveroi bluesmies Leadbellyä. Projekti jäi lyhytaikaiseksi, mutta Leadbellyn biisi Where did You Sleep Last Night (In the Pines) päätyi niin Laneganin ensimmäiselle soololevylle kuin Nirvanan supersuosion saavuttaneeseen Unplugged-settiin.

Sittemmin Lanegan on muun muassa toiminut toisena laulajana grungen superkokoonpanossa Mad Seasonissa, tehnyt keikkoja Queens of the Stone Agen riveissä, julkaissut levyjä Isobel Campbellin (Belle and Sebastian) duotoverina ja perustanut The Gutter Twinsin Greg Dullin (The Afghan Whigs) kanssa. 

Muusikko on vieraillut Suomessa useaan otteeseen, niin eri kokoonpanojen jäsenenä kuin soolokeikallakin vuonna 2010. Vuorovaikutustaitojen puutteistaan huolimatta Lanegan on kehuttu esiintyjä.

Tiedot

Mark Lanegan

Mark Lanegan Band: Phantom Radio (Vagrant 2014)

Mark Lanegan 6.2. The Circus (Salomonkatu 1–3)