Julkaistu: 08.01.2015

Kallion nykymusiikkipäivät

Juho Laitinen. Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuudennen kerran järjestettävä tapahtuma tuo avantgarden lähelle kuulijaa.

Juho Laitinen on säveltäjä, sellisti ja Sibelius-Akatemiassa opettava kokeellisen musiikin tuntija.

”Mielenlaatuni on ehkä sellainen, ettei kaikkein konservatiivisin konserttikulttuuri teoksineen ja niihin suhtautumisineen kiinnosta minua. Minua kiinnostavat äänten ja niiden esittämisen sosiaaliset konventiot, musiikin kokeminen tasa-arvoisena asiana ilman selkeitä hierarkioita.”

Etenkin jälkimmäisestä ajatuksesta syntyi kokeelliselle taidemusiikille omistettu Kallion nykymusiikkipäivät. Tammikuussa jo kuudetta kertaa järjestettävä tapahtuma aloitti Fleminginkadun Vaihtolava-nimisellä, pienellä estradilla. Nyt se järjestetään Sörnäisissä Vapaan taiteen tilassa, joka ei sekään ole mikään konserttisali.

Laitinen on tämän tapahtuman puitteissa valmis tinkimään akustiikasta tunnelman ja tilanteen hyväksi.

”Tämä tila liittyy ajatukseen, että musiikki on olemassa myös ilman rakenteita ja ilman kohdeapurahaa.”

Hän kertoo pitäneensä aikoinaan Vaihtolavasta juuri siksi, että se otti etäisyyttä ”keskustan pyhättöihin” ja että sinne eksyi kaikenlaisia ihmisiä.

”Tapahtuman yleisö ei ole samaa porukkaa, joka käy Musiikkitalossa, ei edes niitä jotka käyvät klassisen nykymusiikin konserteissa. Tai on niitäkin, mutta vähemmistössä. Tänä vuonna on tuottajan kanssa tarkoitus selvittää, ketä yleisö oikeastaan on.”

Tee se itse -hengessä

Tuottaja on mukana ensimmäistä vuotta, ja tapahtuma on ensimmäistä kertaa osa Laitisen laajempaa konserttisarjaa Tulkinnanvaraista. Aiemmin Laitinen on koonnut kolmipäiväisen tapahtuman itse, ilman siihen kohdistettua julkista tukea.

”Tämmöinen yrittäjähenkisyys tulee suureksi osaksi ajalta, kun asuin New Yorkissa. Mun kokemus Suomesta ja omastakin työstä oli silloin se, että saadaan joku idea, haetaan siihen apurahaa, ja jos sitä ei tule, ei toteuteta ideaa. Siellä ihmiset tekivät mitä halusivat joka tapauksessa ja miettivät realiteetteja myöhemmin. Jos ajattelee vaikka Philip Glassia, nykyään maailmankuulua miljonääriä; Glass aloitti taksikuskina ja remonttimiehenä voidakseen ylläpitää yhtyettään.”

Kallion nykymusiikkipäivien ohjelmisto on Laitisen mieltymyksiin pohjaava. Tänä vuonna tapahtuma koostuu kolmesta konsertista, joista yksi on elektroakustista kamarimusiikkia, yksi improvisaatiota ja yksi vokaalimusiikkia. Jälkimmäisessä kuullaan muun muassa Kurt Schwittersin Ursonaten osa 1, joka edustaa nykymusiikkipäivillä perinteisesti mukana ollutta historiallista avantgardea, sekä Laitisen omat teokset Laulu ja Edge Force Music

Laulu esitetään nyt julkisesti toista kertaa.

”En ajattele omienkaan teosteni kohdalla, että kantaesitys olisi jotenkin merkittävä tapahtuma. Se on vain alku. Olen yrittänyt päästä toiminnassani eroon sellaisesta teoskeskeisyydestä, joka länsimaista taidemusiikkia vahvasti leimaa. Siitä, että synnytetään mestarillisia teoksia, objekteja, jotka mahdollistavat piiloutumisen niiden taakse sen sijaan että oltaisiin kokonaisvaltaisesti läsnä.”

Tiedot

Kallion nykymusiikkipäivät

23.–25.1.2015

Vapaan taiteen tila (Vilhovuorenkuja 15)

Liput 15/10/5 €, sarjalippu 40/25/12 €