Julkaistu: 08.01.2015

Foxcatcher

Ihmissuhteet vääntyvät synkkään siltaan vavahduttavassa tosielämän draamassa.

Tammikuussa 1996 amerikkalaisia kohahdutti tapaus, joka on tarjonnut lähtökohdan Bennett Millerin (Capote, Moneyball) kutkuttavalle urheiluelokuvalle Foxcatcher (2014). Miller osoittaa jälleen kerran miten todellisuus on tarua ihmeellisempää ja ennen kaikkea absurdimpaa. 

Koska suurelle osalle jenkkejä draaman kaari oli jo entuudestaan tuttu, ovat Millerin teoksen ansiot muualla kuin juonellisissa yllätyksissä. Täkäläisittäin Foxcatcherin tarina on tuntemattomampi, joten jos onnistuu etukäteen itseään sen mysteeriltä varjelemaan niin vielä parempi.

Painin hallitseva olympiavoittaja Mark Schultz (Channing Tatum) sai vuonna 1987 tarjouksen, josta oli vaikea kieltäytyä. Upporikkaan amerikkalaisperheen miljonäärivesa John du Pont (Steve Carell) kutsui Schultzin harjoittelemaan Foxcatcher-tilansa huippuolosuhteisiin.

Du Pont halusi sponsoroida voittajaa olympiakullan uusimisessa kaikin mahdollisin tavoin. Nuorta mitalistia ylellinen huomio imarteli, etenkin kun Mark oli tottunut toistuvasti jäämään karismaattisen painija-valmentajaveljensä, Daven (Mark Ruffalo), varjoon.

Eksentrisen porhon rahat olivat Yhdysvaltojen painijoukkueen käytössä, mutta mies itse ei suinkaan tyytynyt pelkkään sivustakatsojan rooliin. Patrioottina itseään pitänyt du Pont uskoi valmennuksellisiin kykyihinsä myös painimaton välittömässä läheisyydessä.

Foxcatcher on nerokkaasti rakennettu, tunnelmaltaan pikkuhiljaa tiivistyvä draama miehisestä alemmuudentunteesta, keskinäisestä kilpailusta, maskuliinisuuden kriisistä ja henkisestä manipuloinnista. Millerin ihmismielen mustia syvyyksiä luotaava elokuva on sekä karmaiseva tragikomedia että koukuttava trilleri, jonka taustalla sykkivien kipukohtien syyt ovat tavattoman surullisia ja inhimillisiä.

Näyttelijät tekevät kerrassaan fantastista työtä. Channing Tatumin Mark on painimatolla ketterä mutta sen ulkopuolella surullisen kömpelö jässikkä. Mark Ruffalon terävä ja etevä velipoika huokuu sen sijaan vaivatonta, omanarvontuntoista karismaa.   

Hätkähdyttävin on silti Steve Carellin yksinäinen outo lintu du Pont, jonka väkevästä äititraumasta vastaa pistävän pikkuroolin tekevä Vanessa Redgrave.  Koomikkona tunnettu Carell on vangitseva yhä vastenmielisemmäksi käyvässä omahyväisyydessään. Carell onnistuu luomaan hirviömäisen muotokuvan etuoikeutetun elämän vinouttamasta ja vainoharhaisesta miljonääriraukasta.

Tiedot

Foxcatcher

Yhdysvallat 2014

Ensi-ilta 9.1.2015

Ohjaus: Bennett Miller.
Käsikirjoitus: E. Max Frye, Dan Futterman.
Kuvaus: Greig Fraser. Leikkaus: Jay Cassidy, Stuart Levy, Conor O’Neill.
Musiikki: Rob Simonsen.
Pääosissa: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo, Sienna Miller, Vanessa Redgrave, Anthony Michael Hall.
Kesto: 134 min.