Julkaistu: 08.01.2015

Esko Tirronen

Esko Tirronen: Kankaaseen kietoutunut 1976, öljy kankaalle. Kouvolan taidemuseo Poikilo
Esko Tirrosen muistonäyttely esittelee ajan hermolla kulkeneen taiteilijan.

Esko Tirrosen (1934–2011) taiteilijankaari piirtyy vahvana ja tinkimättömänä esille hänen elämäntyötään esittelevässä muistonäyttelyssä. Aina ajan uusimmista kansainvälisistä taidevirtauksista kiinnostunut taiteilija ei epäröinyt myöskään oman tuotantonsa radikaalissa uudistamisessa.

Uransa alku-aikoina 1950-luvun lopulla Tirrosen ilmaisun valtasi Suomeenkin hiljalleen rantautunut abstrakti ei-esittävä maalaus. Erityisesti abstrakti informalismi, jossa maalauksen pinnan valtasivat muodottomat värikentät, oli Tirrosen läpimurron ajan tyyli.

"Tyttömaalari"

Tirronen ei kuitenkaan jäänyt yhden tyylisuunnan tai aatteen mieheksi. 1960-luvulla maailmalla alkoi uusrealismi nostaa eri muodoissaan päätään. Vastapainona abstraktille ja informalistiselle ilmaukselle siirryttiin takaisin erilaisiin esittäviin muotoihin, usein korostuneesti yksinkertaistaen ja yhteiskunnallisesti kantaa ottaen.

Näin syntyi muun muassa pop-taide, joka selvästi vaikutti Tirrosen uusiin fotorealistisiin maalauksiin yhdessä optisen taiteen kanssa. Tirrosen tavaramerkiksi muodostuivat ”Eskon naiset” ja hän saikin lempinimen ”tyttömaalari”.

Näissä maalauksissa pin-up tyyliset naiset esiintyivät joko torsoina tai vahvasti osa-suurennettuina realistisen siloteltuina ja kiiltävinä. Tirronen siirtyikin siveltimestä ruiskumaalaukseen, jolla tavoiteltava ”virheetön” ja teollisen oloinen pinta saatiin aikaan.

Hyppäys informalismista näihin hyperrealistisiin maalauksiin tuntuu sisällöllisesti valtaisalta. Kummassakin tyylisuunnassa voi kuitenkin nähdä fokuksen maalauksen pinnassa ja sen keinoissa kuvata todellisuutta.

Tirrosen ura jatkui aina 2000-luvun alkupuolelle asti. Tässä näyttelykokonaisuudessa huomio kiinnittyy 1970-luvun luontoaiheisiin, jotka olivat Tirroselle erityisen läheisiä. Nämä abstrahoivat herkät akvarellit ovat jälleen kerran osoitus Tirrosen monipuolisuudesta taiteilijana.

Vuonna 2011 kuolleen Esko Tirrosen muistonäyttely nähtiin vuonna 2013 Kouvolan taidemuseo Poikilossa ja vuonna 2014 Lönnströmin taidemuseossa Raumalla ja Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa.

Tiedot

Esko Tirronen

Amos Andersonin taidemuseo

14.11.2014–2.2.2015

Yrjönkatu 27

ma, to,pe 10–18, ke 10–20, la–su 11–17. HUOM! Tiistaina suljettu.

aikuiset 10 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 2 €, alle 18v. ilmaiseksi

p. 09-684 4460