Julkaistu: 16.01.2015

Birdman

Kuva (c)2014 Twentieth Century Fox
Huima satiiri viihdemaailmasta avaa elokuvavuoden komeasti.

Michael Keaton on viime vuodet pysytellyt poissa Hollywood-tähtien kirkkaimmasta kärjestä. Lepakkomiehenä läpimurtonsa 1980-luvun lopulla tehnyt amerikkalainen näytti luovuttaneen pääroolit suosiolla nuoremmilleen, vaikkei miehellä itselläänkään ole ikää kuin rapiat 60 vuotta. Hollywood-urhon vuosissa se ei ole vielä mitään.

Alejandro González Iñárritun (mm. Amores perros, Babel, Biutiful) uutuusohjaus palauttaa Keatonin kukkulan kuninkaaksi. Birdman (2014) on omaperäinen, älykäs draama entisestä elokuvatähdestä Riggan Thomsonista (Keaton), joka vuosien hiljaiselon jälkeen janoaa tunnustusta oikeana taiteilijana.

Vaikeaksi tehtävän tekee kriitikoiden ylenkatse ja miehen vanha maine valkokankaan supersankarina. Riggan ei vain taida olla ”Birdman” ainoastaan suuren yleisön silmissä – siipiveikko kummittelee sitkeästi myös hänen omassa mielessään.

Birdman rakentaa kiehtovan yhtymäkohdan Keatonin oman Batman-menneisyyden ja Riggan Thomsonin ristiriitojen repimän hahmon välille. Iñárritun elokuvan ansiot kumpuavat silti ensisijaisesti teoksen kunnianhimoisesta monimuotoisuudesta, jonka visuaalisen kerronnan saumattomaksi editoitu jatkumo hengästyttää ja haastaa katsojan.

Birdman on satiiri viihdeteollisuudesta ja sen ”uhreista”, jollainen myös Riggan on. Itsensä liian vakavasti ottava, läpeensä itsekeskeinen mies haluaa elvyttää uransa Broadway-näyttämösovituksella Raymond Carverin novellista.

Itselleen Riggan on varannut paitsi pääosan myös näyttämösovituksen tekijän ja ohjaajan roolit. Iñárritu näyttää mitä tapahtuu matkalla näytelmän harjoituksista ensi-iltaan. Sujuvasti eteenpäin rientävä tarina on yhtä aikaa sekä Rigganin päänsisäinen ja siksi surrealistinen että ihmissuhteiltaan hervottoman koominen ja koskettavakin.     

Vaikka Iñárritun tähänastinen ura on saanut viljalti tunnustusta, ovat meksikolaisohjaajan aikaisempien töiden synkät tunneöverit jättäneet allekirjoittaneen usein kylmäksi. Myös tässä mielessä Birdman on tervetullut elämys: ainutlaatuisten kohtausten huima, dynaaminen kavalkadi, joka paisuu hetki hetkeltä antoisammaksi egotripin dekonstruoinniksi.  

Michael Keaton on vahva kandidaatti Oscar-pystin pokkaajaksi, sen puolesta puhuu myös tuore Golden Globe-voitto. Epävakaan Rigganin roolissa Keaton kohoaa siivilleen – kirjaimellisestikin.

Eikä Keaton ole suinkaan yksinäinen majakka Birdmanin muhevassa mielenmaisemassa. Edward Norton, Naomi Watts ja Emma Stone saavat kukin vuorollaan säkenöidä sivuosassaan. Lyömätön hetki tarjotaan myös Riggania myötäilevää tuottajakaveria esittävälle Zach Galifianakisille, joka osoittaa pystyvänsä koomikkominäänsä hienovaraisempaankin ilmaisuun. 

Tiedot

Birdman

Birdman (Or The Unexpected Virtue of Ignorance)

USA 2014

ENSI-ILTA 16.1.2015

OHJAUS Alejandro González Iñárritu

KÄSIKIRJOITUS Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo

KUVAUS Emmanuel Lubezki

LEIKKAUS Douglas Crise, Stephen Mirrione

MUSIIKKI Antonio Sanchez

PÄÄOSISSA Michael Keaton, Edward Norton, Naomi Watts, Emma Stone, Zach Galifianakis

KESTO 120 min