Julkaistu: 14.01.2015

Anne Tompuri

Anne Tompuri: Sarjasta Kasvot, 13, 2014. Guassi ja pigmentti kankaalle 115 x 115 cm
Anne Tompurin maalauskokonaisuus lyö jalat alta.

Harvoin näkee yhtä vavahduttavaa teoskokonaisuutta kuin parhaillaan galleria Heinossa oleva Anne Tompurin (s. 1958) Kasvot, 2014.

Tämä 18 samankokoisesta (115 x 115 cm) neliönmuotoisesta maalauksesta koostuva kokonaisuus ottaa katsojan vangikseen heti ensi vilkaisulla. Sarjan intensiivisyys pureutuu luihin ja ytimeen, eikä päästä hevillä otteestaan.

Toiseuden katse

Tompuri on maalannut lähes abstrakteja kasvoja mustan ja valkoisen sävyjä käyttäen. Kasvot hahmottuvat hieman eri vahvuisina, mutta ne kaikki muistuttavat suuresti toisiaan. Terävimpänä yksityiskohtana ovat silmät, joiden katse on tiukka, mutta samalla lämmin ja kutsuva.

Näiden lähes abstraktien maalausten tunnelma on hyvin mystinen. Se luo tunneintensiteetin lisäksi paljon erilaisia assosiaatioita ja mielikuvia. Tässä ollaan jonkin suuren äärellä. Tunnen samaan aikaan katsovani jotain tuttua ja tuntematonta. Ihmisyys tulee lähelle, kasvot kuuluvat ihmiselle, toiseudelle, joka kiehtoo ja hieman pelottaa.

Tompurin maalaukset tuntuvatkin äärimmäisen ajankohtaisilta. Nyt jos koskaan meidän täytyy uskaltaa katsoa toisiamme, kohdata toisemme, oppia toisiltamme, rakastaa ja kunnioittaa.

On hämmästyttävää, miten nämä mustanpuhuvat maalaukset ovat samaan aikaan myös täynnä valoa ja lupausta. Tompuri kykenee vangitsemaan samaan maalaukseen valon ja pimeän, aineen ja hengen. Näitä maalauksia katsoessaan uskoo jälleen ihmisyyteen.

Tompuri maalaa guassilla ja pigmentillä kankaalle. Hänen aiempi tuotantonsa on ollut selkeästi abstraktia. Nyt on auennut raja myös toiselle puolelle, esittävien muotojen maailmaan. Tämä näyttely on nähtävä. Sanat ja kuvat eivät sitä tavoita.

Tiedot

Anne Tompuri

Kasvot

Galleria Heino

3.1. – 1.2.2015

Uudenmaankatu 16–20

ti–pe 11–17, la–su 12–16

vapaa pääsy

p. 09-672 678

Samaan aikaan: Mika Karhu; Muistin jälkeen ja Kristiina Uusitalo