Julkaistu: 04.12.2014

White Nights

Kuva: Adam Lloyd
Race Horse Companyn rento sirkuskabaree on täydellistä pikkujouluviihdettä.

Suvilahden Kattilahallissa on rento tunnelma. Lähiöravintola tarjoilee ruokaa ja juomia, dj soittaa musiikkia, kalusteina on sohvia, nojatuoleja ja eriparisia pöytäryhmiä. Kaikki on suunniteltu viihtymistä silmälläpitäen.

Ja viihdyttävä nykysirkusryhmä Race Horse Companyn White Nights -esitys onkin, ”sofistikoitunut kabaree”, kuten shown juontaja ja laulaja, newyorkilainen Sophia Urista sanoo.

Esitys koostuu erilaisista sirkusnumeroista ja niiden välisistä juonnoista ja musiikista. Paljastavassa kimalleasussa ja piikkikoroissa juontava Urista on luonteva esiintyjä ja erinomainen laulaja, mutta eroottinen esiintymistyyli on perin kliseinen.

Eroottista kuvastoa tarjoillaan myös Petri Tuomisen tolppanumerossa. Vaikka Hunks-tyyli ei itseeni uppoa, numerossa on kosolti taitoa ja yllätyksellisyyttä Tuomisen kiivetessään ketterästi tolppaa pitkin ylös ja pudottautuessaan yhtäkkiä hurjasti alas.

Jännitystä ja hurjuutta löytyy esityksestä Race Horse Companylle tyypillisesti muutenkin, erityisesti ryhmän yhteisissä vipulautatempuissa, jotka vaikuttavat jos mahdollista aiempaakin vaativammilta. Laudalta lennähdetään korkealle, laskeudutaan lujaa, hypätään pareittain, tehdään voltteja ja stripataan ilmassa. Myös hienosti toimivaan trampoliininumeroon on löydetty uusia sävyjä ja liikkeitä.

Jonkinlaista shokkiefektiä on mukana skotlantilaisen Iona Kewneyn villin eläimellisessä, notkeusakrobaattisessa tanssissa. Sean Bluen jonglerianumerot rakentuvat sekä taidon että visuaalisten ulottuvuuksien varaan. Esinemanipulaatio pallolla ja mallinuken osilla sisältää hienovaraista ja pohdiskelevaa estetiikkaa, mutta ideoiden kehittely jää hieman puolitiehen.

Esityksen kiinnostavin ja ajatuksia herättävin osuus on Rauli Kososen temppuilu suurilla jumppapalloilla. Jo alku, alastoman esiintyjän ”uudelleensyntymä” murtautumalla hitaasti ja vaivalla kireäksi pingotetun muovikelmun läpi, herättää odotuksia. Kososen hypähtelyssä, pomppimisessa ja kierimisessä pallojen päällä sekä minimalistisen oivaltavassa pallokävelyssä on ajattomuuden tuntua. Pehmeä, hidastettu liike ja yksinkertainen valkoinen asu johdattavat ajatukset jonnekin lapsuuden pilvilinnoihin.

Jokaiselle jotakin -periaatteella koostettu White Nights on tyylillisenä kokonaisuutena hieman epäyhtenäinen, mutta se ei ole suurikaan puute. Joulukuun kolme ensimmäistä viikkoa Kattilahallin täyttävä esitys on täydellinen pikkujoulukabaree: tarpeeksi viihdyttävä, sopivan yllättävä, humoristinen ja elämyksellinen.

Tiedot

White Nights

Race Horse Company: White Nights, Suvilahden Kattilahallissa
Esiintyjät: Petri Tuominen, Rauli Kosonen, Kalle Lehto, Mikko Karhu, Mikko Rinnevuori, Sean Blue, Iona Kewney ja Sophia Urista
Musiikki: Sami Tammela ja Ben Rogers
Ensi-ilta Suvilahden Kattilahallissa 2.12.2014 klo 19

Muut esitykset 3.12.–7.12. klo 19.00 paitsi 6.12. klo 15.00
9.12.–14.12. klo 19.00
16.12.–21.12. klo 19.00