Julkaistu: 11.12.2014

Viimeinen Taiteilijat -näyttely

Suohpanterror: Suohpangiehta
Taiteilijaseuran näyttely kysyy taiteilijan merkitystä yhteiskunnassa.

Suomen Taiteilijaseura täytti tänä vuonna 150 vuotta. Viimeinen Taiteilijat –näyttely on 119. Suomen Taiteilijain näyttely. Sen ovat kuratoineet Marketta Haila ja Villu Jaanisoo. Näyttely kysyy provokatiivisesti, tarvitaanko enää perinteistä vuosinäyttelyä, joka esittelee tämän päivän suomalaista nykytaidetta? Onko tämä viimeinen näyttely?

Taiteilijan ääni

Kuraattori Marketta Haila ja taiteilija-kuraattori Villu Jaanisoo ovat tapansa mukaan tehneet hyvää työtä. Toisin kuin aiemmin vapaaseen tarjontaan perustunut vuosinäyttely, on tämänkertainen Viimeinen Taiteilijat –näyttely koottu puhtaasti kutsuen ja kuratoiden. Tämä näkyy selkeänä otteena ja kokonaisuutena. Kahdentoista taiteilijan (tai ryhmän) näyttely pureutuu aikamme pirstaloituvaan ja moniarvoiseen yhteiskuntaan, nostaen esille taiteilijan yhteiskunnan ja ympäristön kommentoijana ja kriittisenä äänenä.

Ihmisoikeuksista ja yhteiskunnasta

Markus Copperin teos Khyber Pass ottaa katsojalta luulot pois heti näyttelyn alussa. Monimetrinen karski tuulimylly käynnistetään tasatunnein. Sen riipivä, valittava ääni kertoo saman minkä lähempi teoksen tarkastelu: toisen ihmisen silpominen on väkivaltaa. Myllyn lapojen partaterät ja seinämien reliefit kuvaavat tyttöjen ympärileikkausta. Dzamil Kamangerin & Kalle Hammin teos Työskentelyä vapaan liikkuvuuden puolesta ja anonyymin taiteilijaryhmän Suohpanterrorin saamelaisuutta käsittelevät julisteet pureutuvat nekin joskus hämärän verhoon pukeutuviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Kalle Lampelan piirustukset ja kollaasit osoittavat nekin kohti yhteiskuntaa. Lehtien sivuilta napatut henkilöt kasautuvat kansanjoukoiksi, jotka tuntuvat marssivan milloin minkäkin aatteen puolesta, oli se sitten kommunismi tai mammona. Pilvi Takalan videoteos taas kertoo, mitä 12-vuotiaat brittilapset päättivät tehdä 11 000 eurolla.

Pink Twins ryhmä heijastaa Taidehallin seinään psykedeelisen videonsa, joka herättää rakennuksen pinnan hienosti pimeällä eloon. Mimosa Pale & Toisissa tiloissa -kollektiivi sekä Seppo Salminen vastaavat näyttelyn performatiivisesta annista. Muita näyttelyn taiteilijoita ovat Elina Juopperi, Jukka Korkeila, Kalle Lampela, Harriet Liveart sekä Kimmo Modig & Jaakko Pallasvuo.

Eläköön taiteilija!

Tarvitaanko Suomen Taiteilijain vuosinäyttelyä? Ainakin tämän näyttelyn perusteella voisi sanoa, että tarvitaan, ja juuri tämänkaltaisena kuratoituna ja aikaansa pureutuvana selkeänä kokonaisuutena. Sekavien ja suurten yhteisnäyttelyiden aika saa olla ohitse. Eläköön taiteilija!

Tiedot

Viimeinen Taiteilijat -näyttely

Abstraktin edelläkävijä

Taidehalli

29.11.2014 — 4.1.2015

Nervanderinkatu 3, p. 040 450 7211

ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la-su 12–17

10 / 7 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi